Читај ми!

Рат у Црвеном мору, прве жртве напада Хута

Три морнара су погинула у експлозији пројектила који је, у Аденском заливу, погодио теретни брод "Тру конфиденс". Још најмање четири члана посаде овог брода је тешко рањено. Прве жртве у серији напада јеменских Хута на бродове који пролазе Црвеним морем. Ирански шпијунски брод у близини зоне дејстава ракета. У опасности и оптички каблови на дну Црвеног мора.

Рат у Црвеном мору, прве жртве напада Хута Рат у Црвеном мору, прве жртве напада Хута

Пројектили јеменских Хута погодили су теретни брод "Тру конфиденс", који је пролазио кроз Аденски залив покушавајући да се, кроз Црвено море, домогне Суецког канала и Медитерана.

Након првобитне информације о два убијена члана посаде, америчка Централна команда саопштила је да је убијено троје, а најмање четворо повређено. Наводе да су пројектили лансирани из база које контролишу јеменски Хути знатно оштетили брод.

Тројица морнара прве су цивилне жртве сукоба у Црвеном мору, који траје још од почетка рата између Израела и Хамаса у Појасу Газе. Хути су одмах после почетка израелске контраофанзиве, најавили да ће гађати бродове који превозе робу у Израел све док у Гази не буде успостављен мир.

Претходно двадесетак Хута убијено је у нападима америчких јуришних хеликиптера и авиона на њихове глисере и базе у Јемену. 

Хути тврде да су посаду брода "Тру конфиденс", који плови под заставом Барбадоса, упозорили да не наставља пут ка Црвеном мору, али се капетан оглушио на тај захтев после консултација са флотом ратних бродова, која је у регион стигла како би зауставила нападе из Јемена.

Као и у неколико претходних напада, и "Тру конфиденс" је пре експлозије прошао поред иранског брода "Бершад", који израелске и америчке обавештајне службе описују као шпијунски центар Револуционарне гарде.

Напад на брод потврдили су и грчки власници, наводећи да "Тру конфиденс" погођен 50 миља југоисточно од Адена, као и да је том приликом запаљен. Посада је, у међувремену, евакуисана.

Штит над Црвеном морем

Ракете које су испалили Хути прошли су кроз штит који су, још пре два месеца, успоставили амерички и остали бродови чланица НАТО, настојећи да оборе све пројектиле и беспилотне летелице са обала Јемена.

До сада, Хути су успели да погоде двадесетак бродова, укључујући и теретни "Рубимар", који је потонуо 2. марта. Флота која штити пловидбу успела је, до сада, да обори педесетак пројектила и дваседетак дронова, које су испалили Хути.

Готово истовремено, јеменски Хути су "бомбардовали" подводне оптичке каблове у теснацу Баб ел Мандеб, чиме се најопаснији споредни рат на Блиском истоку са површине, преселио далеко испод површине - Црвеног мора и југа Либана. У нападу, који није баш до краја разјашњен, оштећена су четири од укупно 15 оптичких каблова који су положени на дно мора. Оштећења на кабловима "пријавио" је израелски Глобес наводећи да је оштећена оптика под називима "EIG, AAE-1, Seacom, TGN-EA".

Прошле недеље, немачка фрегата "Хесен" умало је оборила америчку беспилотну летелицу "рипер", коју је грешком идентификована као дрон лансиран из Јемена. "Рипер" је спасила чињеница да су оба пројектила испаљена са немачког брода заказала.

Дан раније, "Хесен" је оборио две беспилотне летелице лансиране из Јемена.

Бродови у пламену, амерички разарачи који покушавају да помогну посадама и славодобитнички снимци лансирања пројектила које на друштвене мреже постављају Хути, довели су стање на Црвеном мору до тачке кључања, три месеца пошто је ова јеменска група, у знак солидарности са Палестинцима, најавила блокаду једног од најважнијих светских поморских путева.

Бег из Црвеног мора

После серије напада на своје бродове, први је попустио светски поморски гигант, дански "Мерск" (Maersk), који је обуставио пловидбу Црвеним морем, не објашњавајући када ће превоз контејнера овим путем бити настављен. Истоветну одлуку ускоро су донели и немачки "Хапаг Лојд", чији је брод "Ел Џасра" у петак запаљен током напада са обале Јемена.

Акциони филм у водама Црвеног мора и око теснаца Баб ел Мандеб наставак је тензија које прете да се из Појаса Газе, после упада Хамаса у Израел и израелске осветничке акције, прелију на остатак Блиског истока.

Поморски елемент иранско-израелског сукоба, сматрају аналитичари, тек је део ширег фронта који је Техеран у последњих петнаестак година осмислио како би наоружао листом све милиције и оружане групе које за циљ имају уништење Израела – од Хезболаха у Либану, преко бројних група у Сирији и Ираку, затим Хута у Јемену и Хамаса и Исламског џихада у Појасу Газе.

Цена прекоокеанског транспорта контејнерима се, због акција Хута, учетворостручила и достигла 10.000 долара. Свега неколико седмица раније, превоз је по контејнеру коштао 2.500 долара. Истовремено, број бродова који пролазе кроз Суецки канал је готово преполовљен, јер су се бродарске компаније одлучиле на дужи пут око Рта добре наде.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво