Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Бајден: На Хамасу одлука о споразуму са Израелом; Хамас: Нема пуштања талаца без примирја

Рат Израела и Хамаса – 151. дан. Министар одбране Израела Јоав Галант каже да је све ближа одлука о војној операцији у Либану. Иако је објављено да су прекинути преговори о прекиду ватре, делегација Хамаса пристала је на захтев посредника да остану у Каиру још један дан. Шеф СЗО Тедрос Адханом Гебрејесус истакао је да деца умиру од глади на северу Газе. УН у свом извештају наводи да постоје "уверљиви докази" да су припадници Хамаса починили сексуално насиље. Палестинске власти саопштиле су да је од 7. октобра у Гази погинула 30.631 особа.

Бајден: На Хамасу одлука о споразуму са Израелом; Хамас: Нема пуштања талаца без примирја Бајден: На Хамасу одлука о споразуму са Израелом; Хамас: Нема пуштања талаца без примирја

И даље се воде преговори о прекиду ватре у Каиру, али засад нема конкретних помака. Хамас тврди да нема информацију колико је израелских талаца живо, нити где се налазе у Гази, као и да зато не може да достави списак Израелу.

Министарство здравља у Гази, које је под контролом Хамаса, саопштило је да су у израелским нападима од 7. октобра убијене 30.534 особе, док је њих 71.920 повређено.

Са друге стране, израелска војска тврди да је више од 450 Хамасових и других војних оперативаца запослено у Агенцији Уједињених нација за помоћ палестинским избеглицама, као и да су обавештене УН и друге међународне организације.

Бела кућа позвала је Хамас да прихвати услове споразума о шестонедељном прекиду ватре у Каиру, током којег би требало да ослободи болесне, рањене и старије таоце које држи у Гази.

За то време, високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ прикључио се позиву потпредседнице САД Камале Харис за хитан прекид ватре и већи прилив хуманитарне помоћи Гази.

петак, 12. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво