Читај ми!

Фон дер Лајен: Бићу снажан заговорник проширења на Западни Балкан ако опет будем на челу ЕК

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је у Бриселу да ће, уколико буде поново изабрана на ту функцију, бити снажан заговорник проширења ЕУ на Западни Балкан.

Урсула фон дер Лајен је на конференцији за новинаре у Бриселу, на питање да ли ће проширење ЕУ на Србију и остатак Западног Балкана бити међу њеним приоритетима ако обезбеди други мандат на челу ЕК, рекла да је увек била "снажан заговорник проширења".

Истакла је да је "врло јасно говорила да је то процес заснован на заслугама".

"И даље инсистирам на томе, али је добро видети како Западни Балкан, али и на пример Украјина и Молдавија, раде све могуће да спроведу неопходне реформе и напредују ка Европској унији. Тако да ћете ме, наравно, у потенцијално следећем мандату, наћи као снажног заговорника проширења на Западни Балкан", рекла је Фон дер Лајен.

На питање када Србија може да очекује средства из Плана раста за Западни Балкан, рекла је да је у току процес да се детаљно разради План раста са шест партнера са Западног Балкана о томе које су реформе повезане са каквом врстом инвестиција и какав је приступ јединственом европском тржишту.

"Рад се одвија веома добро. Постоји велико интересовање и велики ентузијазам у земљама Западног Балкана. У тренутку када завршимо са основним принципима, прва исплата може да тече", рекла је Фон дер Лајен.

Нагласила је да је План раста за Западни Балкан "врло јасна порука" процесу проширења.

"Имамо средства, то је веома важно", поручила је Фон дер Лајен.

петак, 12. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво