Читај ми!

Сноуден: Не можете да спасите Наваљног, али Асанжа још можете

Амерички узбуњивач Едвард Сноуден поручио је "сваком политичару и новинару" да не могу да спасу руског опозиционог лидера Алексеја Наваљног, који је преминуо 16. фебруара, али да могу да спасу оснивача "Викиликса" Џулијана Асанжа којем прети могуће изручивање Сједињеним Америчким Државама.

"Сваком политичком лидеру и новинару који држи и пише говоре: Не можете спасити Наваљног. Још увек можете да спасите Асанжа. Ако сада ћутите, када заправо можете да утичете на исход, никада се и нисте залагали за принципе - само сте се надали аплаузу", написао је Едвард Сноуден на друштвеној мрежи Икс.

Он је додао да је "жртва Асанжовог 'злочина' (новинарства) држава, а не особа".

"То је дефиниција политичког преступа, што споразум о екстрадицији између САД и Велике Британије изричито забрањује", навео је Сноуден, који се налази у Русији од 2013. године где је добио азил и држављанство након што је објавио низ тајних докумената о америчким и британским програмима надзора.

У вишем суду у Лондону је данас завршен први дан саслушања поводом жалбе оснивача Викиликса Џулијана Асанжа на одлуку о изручењу САД.

Адвокати оснивача Викиликса поручили су да је реч о политички мотивисаном случају и да су њиховом клијенту прекршена људска права.

Наставак суђења заказан је за сутра, када ће се суду обратити амерички адвокати.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво