Читај ми!

Столтенберг Трампу: У случају напада на НАТО, уследио би снажан одговор

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг поручио је током посете Паризу, поводом изјаве бившег председника САД Доналда Трампа да не би штитио државе које не плаћају своје обавезе, да би на сваки напад на Алијансу уследио уједињен и снажан одговор.

Сваки наговештај да НАТО савезници неће бранити један другог подрива безбедност Алијансе и доводи америчке и европске војнике у ризик, рекао је Јенс Столтенберг поводом изјаве Доналда Трампа да је једном приликом поручио лидеру велике земље чланице да неће штитити земљу чланицу која касни са уплатама ако је Русија нападне, и да би охрабрио Москву да "ради шта год жели".

"На сваки напад на НАТО уследио би уједињен и снажан одговор", поручио је Столтенберг, пренео је Ројтерс.

Изјава Трампа одмах је наишла на оштру критику Беле куће, која је ју је назвала "ужасавајућом и недоличном".

Реаговали су и други западни званичници.

Пољски министар одбране Владислав Косињак-Камиш поручио је да ниједна изборна кампања није изговор за играње са безбедношћу Алијансе.

Министарство спољних послова Немачке објавило је поруку са тагом “Сви за једног, један за све" након Трампових коментара.

Председник Савета ЕУ Шарл Мишел рекао је да непромишљене изјаве о безбедности и солидарности у НАТО-у служе само интересима руског председника Владимира Путина.

Према Члану 5 уговора о Северноатлантском савезу, оружани напад против члана сматраће се нападом на све, и за последицу ће имати колективну самоодбрану.

субота, 25. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије