Екипа РТС-а у Азербејџану - убедљива победа Алијева за пети мандат

Илхам Алијев поново је изабран за председника Азербејџана. Како показују прелиминарни резултати, освојио је 93,9 одсто гласова. Како су изгледали избори у овој кавкаској земљи, забележила је екипа РТС-а која је била међу 109 медија из света који извештавају из Азербејџана.

Расписани пре тачно два месеца, ово су пети избори за Илхама Алијева, кандидата владајуће странке Нови Азербејџан. Да су ово избори који му доносе пети председнички мандат, није било дилеме за упућене и за политикологе. За њих је вест да се сада први пут после јерменско-азербејџанског конфликта гласа на целој територији Азербејџана.

"Азербејџан ће први пут имати изборе на целој територији, коначно је успостављена правна и административна контрола, то је значајно и симболички и правно што Азербејџан контролише целу своју територију," рекао је председник Центра за анализу међународних односа Фарид Шафијев.

У региону Карабах, како кажу у Централној изборној комисији, је око 23 хиљаде уписаних бирача који су могли да гласају на 26 бирачких места. Укупно, у целој земљи их је 6.319, а право гласа има готово шест и по милиона грађана. Пред њима је на изборном листићу било седам имена кандидата.

"Транспарентност је основни предуслов за спровођење избора. За нас је важно да се пријавило 90 хиљада посматрача, међу њима и значајан број међународних, као да ни ОЕБС није имао примедбе на изборни процес," рекао је председник Централне изборне комисије Азербејџана Мазахир Панахов.

Председнички мандат у Азербејџану, изменама устава 2016. продужен је са пет на седам година. То значи да би наредно гласање за председника требало да се одржи тек 2031.године.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије