ИЗ ЧАСА У ЧАС

ИДФ: Елиминисане десетине бораца Хамаса; Газа: У нападу на џамију убијено 30 Палестинаца

Рат Израела и Хамаса – 122. дан. Палестински медији извештавају о израелским ваздушним и артиљеријским ударима широм Појаса Газе. Гађан је и командни центар Хезболаха у Либану. Снаге САД и Британије извеле нови напад на Хуте у Јемену. Нове рације израелске војске на Западној обали, ухапшена 33 Палестинца. Амерички државни секретар Ентони Блинкен стигао је у Саудијску Арабију, прво одредиште своје турнеје по Блиском истоку.

ИДФ: Елиминисане десетине бораца Хамаса; Газа: У нападу на џамију убијено 30 Палестинаца ИДФ: Елиминисане десетине бораца Хамаса; Газа: У нападу на џамију убијено 30 Палестинаца

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху поручио је да неће окончати рат у Појасу Газе док не уништи Хамас и ослободи све таоце.

За то време израелска војска не престаје са операцијама у свим деловима Газе, делује са копна, мора и из ваздуха, а главне операције су сада на југу Газе у Кан Јунису, где су, како кажу, покренули операцију против Хамаса.

Тврде да се у кварту Ел Амал налази главно упориште Хамаса, као и да су убијени "бројни оперативци" те палестинске организације.

Палестински званичници, са друге стране, тврде да Израелске оружане снаге (ИДФ) у Кан Јунису гађају цивилне објекте, те да је најмање двоје деце убијено у израелском нападу на вртић у Рафи, на југу Газе.

Број убијених Палестинаца у израелским ваздушним нападима на Појас Газе премашио је 27.000, саопштило је Министарство здравља из Газе.

Како наводе, од 7. октобра у израелским нападима убијено је 27.365 Палестинаца, међу којима је 4.800 ученика. Осим тога, убијено је 240 професора и наставника.

Према подацима Министарства здравља Газе, рањено је 66.630 Палестинаца.

Огласио се и генерални комесар Агенције УН за помоћ палестинским избеглицама на Блиском истоку (УНРВА) Филипе Лазарини и рекао да Израел није доставио доказе о оптужбама против радника те агенције.

Дошло је и до размене ватре Израела и Хезболаха. Израелска војска саопштила је да су њени борбени авиони напали инфраструктуру Хезболаха у јужном Либану, као одговор на ракетну ватру на северни Израел.

Огласили су се и Хути, који су поручили да ће одговорити на америчке и британске ваздушне нападе на њихове положаје у Јемену.

Државни секретар САД Ентони Блинкен започео је нову петодневну турнеју по Блиском истоку током које ће покушати да подстакне преговоре о ослобађању талаца, осигура већу безбедност за трговачке бродове у Црвеном мору и да разговара о даљој дистрибуцији хуманитарне помоћи за Појас Газе.

четвртак, 16. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара