Пожари у Чилеу измичу контроли – расте број жртава, у опасности и велики градови

Број жртава шумских пожара у Чилеу повећан на 51, више од 370 становника је нестало, а председник државе страхује да број жртава није коначан. Проглашено је ванредно стање и полицијски час. Министарка полиција каже да је реч о највећој катастрофи још од земљотреса из 2010. године, када је погинуло 500 људи. Полиција спроводи истрагу, постоје индиције да су поједини пожари подметнути. Постоји опасност да ватром буду захваћени и поједини градови, а војска је распоређена у најугроженијим подручјима.

Број жртава шумских пожара који се шире у централном Чилеу повећан је на 51 и вероватно ће наставити да расте, саопштиле су локалне власти, док је председник државе Габријел Борић прогласио ванредно стање у провинцијама Марга Марга и Валпарисо које су најугроженије.

"Ситуација је заиста веома тешка. Број жртава ће расти, а материјална штета биће велика", рекао је Борић у обраћању нацији, наводећи и да је војска распоређена у погођеним подручјима и помаже у гашењу пожара.

Екипе хитне помоћи раде у ванредним околностима – најмање шест особа је преминуло од опекотина на путу до болнице, преноси чиленаски лист Терсера

Хитне службе настоје да обуздају ватру која прети и урбаним подручјима, а у више општина је уведен полицијски час ради лакшег транспорта и логистичке подршке.

Хеликоптери на терену, нестало 370 становника једног града 

Црни и густи дим се надвио над многим деловима региона Валпараисо у централном Чилеу, у којем живи скоро милион становника, а ватрогасци користе и хеликоптере у борби против ватре, преноси Ројтерс.

Градоначелник овог града је саопштио да се више од 370 становника води као нестало, а екипе хитне помоћи су на терену. Оштећено је више од 1.100 домова.

"Најтежа катастрофа још од земљотреса 2010. године"

Министарка унутрашњих послова Каролина Тоха изјавила је да се земља суочава са најгором катастрофом још од земљотреса 2010. године, када је погинуло око 500 луди.

"Подручје захваћено пожарима данас је много мање него прошле године, (али) сада се повећава површина угрожена ватром", рекла је Тоха.

Области око приморског туристичког града Виња дел Мар су међу најтеже погођенима, а спасилачки тимови се боре да стигну до свих угрожених области.

Полиција спроводи истрагу: Постоје докази да су поједини пожари подметнути

Полиција уједно спроводи истрагу, а до сада је ухапшена најмање једна особа осумњичена за изазивање једног од пожара.

У саопштењу полиције наводи се да је мушкарац из града Талка у централном Чилеу заваривао у дворишту своје куће након чега је избио пожар који се брзо проширио на оближње травњаке, преноси Си-Ен-Ен Чиле.

Министарка полиције је такође потврдила да постоје одређени извештаји који упућују да су поједине пожаре изазвали људи.

"Имамо озбиљне доказе да је порекло највећег пожара, у Лас Табласу, изазван људским фактором, да је можда постојала и намера. У сличним ситуацијама увек постоје такве гласине, али оне сада долазе од прилично кредибилних извора", навела је Тоха, а преноси Терсера.

Ватром обухваћено више од 40.000 хектара – урбане средине у опасности 

Објаснила је и да су власти највише забринуте због тога што се неки од активних пожара развијају веома близу урбаних средина "са веома великим потенцијалом да угрозе људе, куће и друге објекте".

Између петка и суботе, површина захваћена шумским пожаром повећала се 30.000 на 43.000 хектара, а тренутно пожари букте на 92 локације. Ватрогасци су под контролу ставили 40 локација, где је у току догашавање.

Шумски пожари нису неуобичајени у Чилеу током летњих месеци, а прошле године је током рекордног топлотног таласа страдало око 27 људи и уништено више од 400.000 хектара земљишта.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара