Турска, притворено 25 осумњичених у вези са убиством у католичкој цркви

Турски министар правде Јилмаз Тунцрекао је да су власти те земље притвориле 25 осумњичених у вези са пуцњавом прошлог викенда у католичкој цркви у Истанбулу, када је мушкарац убијен током службе.

Јилмаз Тунц је написао на платформи Икс (Твитер) да се међу 25 притворених налазе и двојица нападача, које је полиција раније ухапсила, а за које се верује да су повезани са Исламском државом, пренео је Ројтерс.

Додао је да је 25 осумњичених оптужено за противзаконито организовање и тешко убиство са умишљајем, а да је још девет осумњичених пуштено на слободу до почетка суђења.

Двојица главних осумњичених су страни држављани, један је из Таџикистана, а други је Рус, рекао раније турски министар унутрашњих послова Али Јерликаја.

Напад се догодио у недељу ујутру у италијанској католичкој цркви Санта Марија у истанбулској четврти Саријер, а убијен је један турски држављанин док је присуствовао служби.

Убијени је случајно задесио у цркви док је био у шетњи, рекао је његов рођак. Власти су саопштиле да би напад могао бити много смртоноснији да се маскираним нападачима није заглавило оружје.

Исламска држава преузела је одговорност за тај напад, а у објави на Телеграму је навела да је то одговор на позив вођа те групе да на мети буду Јевреји и хришћани.

Исламска држава је извела бројне нападе широм Турске, укључујући и напад на ноћни клуб у Истанбулу 1. јануара 2017. године, када је убијено 39 људи.

Како је навео турски министар унутрашњих послова Али Јерликаја, турске власти су од јуна 2023. године притвориле 2.086 особа, за које се сумња да су повезане са Исламском државом.

петак, 17. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара