Европски фармери стигли у Брисел – блокиране улице, запаљене гуме и сено

Док су европски лидери приоритетно одлучивали о помоћи Украјини, ка Бриселу су журили трактори, неки чак из Француске, Италије, Холандије. Многи су стигли још синоћ испред главних институција Европске уније, блокирајући централне улице и подмећући пожаре. Бес европских пољопривредника ескалирао је због заједничке пољопривредне политике Уније и Зеленог договора. Захтевају заштиту од јефтиног увоза, растућих трошкова, бирократије. Европски лидери најављују помоћ.

У Бриселу хаос испред Европског парламента, који су фармери гађали јајима, палили гуме и сено испред зграде на Луксембуршком тргу.

Из око хиљаду и по трактора трубило је и испред других европских институција, а пољопривредници кажу да су гневни због високих пореза, нелојалне конкуренције из иностранства, еколошких правила.

Европски лидери поручују да пољопривредници могу да рачунају на помоћ Европске уније.

"Буџет за заједничку пољопривредну политику Уније је 390 милијарди евра. То је трећина буџета Уније. Прошле године смо дали 500 милиона евра помоћи фармерима погођеним кризом. И они су ту помоћ добро искористили", рекла је Урсула фон дер Лајен, председница Европске комисије.

Пољопривредници блокирају путеве и у Француској, Грчкој, Италији – у покушају да поремете трговину у великим лукама и другим економским рутама. Француски председник Макрон, који страхује да су они све већа изборна снага крајње деснице, обећао је да ће земља заштитити суверенитет у снабдевању храном од нелојалне конкуренције.

"Законом ћемо обезбедити довољно домаћих пољопривредних производа за сопствене потребе. Појачаћемо контролу хране из увоза на забрањене пестициде. Не долази у обзир да пристанемо на споразум о слободној трговини између ЕУ и латиноамеричких земаља чланица Меркосура", рекао је Габријел Атал, премијер Француске.

Протест пољопривредника и у Португалији, у Немачкој штрајк на аеродромима

Влада Португалије одобрила је пољопривредницима хитну помоћ од 500 милиона евра, која укључује смањење пореза на дизел за 55 одсто и додатних 120 милиона евра за подршку органској пољопривреди. Али то земљу није поштедело бриселског и француског сценарија.

Економском политиком владе незадовољно је и око 25.000 радника обезбеђења на аеродромима у Немачкој – због спорова око плата, па су ступили у једнодневни штрајк.

У земљи је отказано или одложено више од 1.100 летова на аеродромима у Берлину, Kелну, Хамбургу, Штутгарту... За сутра је, у већем делу Немачке, најављена обустава рада у јавном превозу.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара