Пољопривредници блокирали Париз, Макрон о мерама у четвртак са Фон дер Лајеновом

Пољопривредници у Француској започели су блокаду осам ауто-путева који повезују Париз са остатком Француске са готово 800 трактора, док се блокаде настављају и у неколико француских региона.

Пољопривредници блокирали Париз, Макрон о мерама у четвртак са Фон дер Лајеновом Пољопривредници блокирали Париз, Макрон о мерама у четвртак са Фон дер Лајеновом

Протести се интензивирају у Лиону, где се највећи број демонстраната очекује у уторак, док се на подручју Марсеља планира блокада петље путева који повезују југ Француске са северним градовима, наводи Фигаро.

Из Јелисејске палате саопштено је да ће француски председник Емануел Макрон поводом блокада у четвртак у Бриселу раговарати са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен у светлу кризе у области пољопривреде и мерама подршке које фармери захтевају на нивоу ЕУ.

Разговор, која ће се одржати на маргинама ванредног Европског самита о буџету ЕУ, посебно ће се фокусирати на планирани трговински споразум ЕУ и земаља јужноамеричког блока Меркосур, као и долазак украјинских производа у Унију, чему се француски ратари противе јер сматрају да ће то допринети нелојалној конкуренцији на тржишту.

Француска влада је раније најавила да ће 15.000 припадника полиције бити мобилисано да спречи улазак трактора у Париз и веће градове.

Mинистар унутрашњих послова Француске Жерал Дарманен истакао је да је дао инструкције појединим службама да распореде значајан одбрамбени систем како би спречили било какву блокаду аеродрома и сваки улазак пољопривредника у главни град.

Пољопривредници у Француској протестују због ниских откупних цена пољопривредних производа и траже смањење пореза, као и пољопривредници широм Европе.

Фармери су блокирали путеве у деловима Француске прошле седмице због, између осталог, због владиног пореза на гориво за тракторе, увоза јефтиних пољопривредних производа и ниских откупних цена.

Влада Француске је у петак одустала од планова за постепено смањење државних субвенција за дизел за пољопривреднике, а најавила је и мере за смањење финансијских и административних такси са којима се фармери суочавају.

Највећи француски синдикат пољопривредника ФНСЕА (Fédération nationale des syndicats d'exploitants agricoles) саопштио је, међутим, да ће наставити протесте.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се