У борбама на граници Јужног Судана погинуло најмање 52 особе

Најмање 52 особе, међу којима су жене и деца, али и полицајци, убијени су у нападима дуж границе Јужног Судана, изјавио је Булис Кох, министар информисања суданског региона Абијеј.

Наоружани младићи из јужне суданске државе Варап извршили су рације на суседном региону Абијеј, рекао је Кох, додајући да је, услед тренутне безбедносне ситуације и повећаног страха, уведен полицијски час.

Министар информисања државе Варап Вилијам Вол најавио је да ће његова влада спровести заједничку истрагу са администрацијом Абијеје.

Привремене безбедносне снаге УН за Абије (УНИСФА) саопштиле су да је у нападима на базу те организације у граду Агок погинуо и један њен миротворац пореклом из Гане.

У једној од насмртоноснијих рација у низу напада који од 2021. године избијају због спора око границе у Судану повређене су и 64 особе.

У Абијеју је било више сукоба између ривалних фракција етничке групе Динка због положаја административних граница

Стотине хиљада људи убијено је између 2013. и 2018. године у грађанском рату у Јужном Судану, који се углавном по етничкој припадности, водио између Динкаса и Нуерса.

Од тада, сукоби између наоружаних група су се наставиле, прошле године у новембру у борбама у Абијеју погинуло је најмање 32 особе.

петак, 24. мај 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије