ИЗ ЧАСА У ЧАС

Хути гађали амерички ратни брод, запаљен танкер у Аденском заливу; Нижу се реакције широм света на одлуку МСП-а

Сукоб Израела и Хамаса – 112. дан. Хути су испалили ракету на амерички ратни брод који патролира Аденским заливом, запаљен је и нафтни танкер. Нижу се реакције широм света на одлуку Међународног суда правде Хагу којом се Израелу тражи да предузме све мере у циљу спречавања израелских снага да чине геноцид у палестинској енклави. Хамас оцењује да одлука доприноси изолацији Израела, док израелски премијер Бенјамин Нетанјаху одбацује тврдње о геноциду као "нечувене".

Хути гађали амерички ратни брод, запаљен танкер у Аденском заливу; Нижу се реакције широм света на одлуку МСП-а Хути гађали амерички ратни брод, запаљен танкер у Аденском заливу; Нижу се реакције широм света на одлуку МСП-а

Настављене су жестоке борбе између израелских снага и Хамаса у Кан Јунису, а дошло је и до нових тензија на граници између Израела и Либана.

Власти у Гази тврде да је убијено 50 Палестинаца за 24 сата у Кан Јунису, те да је болница Насер у том граду у "катастрофалној ситуацији", као и да је остала без лекова и хране.

Из Уједињених нација саопштено је да је број страдалих у израелском нападу на њихово склониште од 24. јануара у том граду порастао на 12, док је 75 Палестинаца рањено. 

На напад на центар Уједињених нација, реаговао је и амерички државни секретар Ентони Блинкен, истакавши да Израел мора да заштити цивилне жртве.

Министарство здравља у Гази, које је под контролом Хамаса, истовремено, пријавило је да је од 7. октобра страдало укупно 25.900 Палестинаца, док је њих 64.110 повређено.

Међународни суд правде (МСП) са седиштем у Хагу за данас је најавио да ће одлучити да ће да одобри хитне мере за Појас Газе.

Хамас је навео да ће поштовати потенцијалну одлуку суда о прекиду ватре докле год се придржава друга страна, док је Израел изразио наду да ће суд одбацити оптужбе Јужне Африке да наводно чини геноцид у Гази.

МСП се засад неће бавити питањем геноцида, већ ће размотрити могуће мере да би се спречило да се конфликт у палестинској енклави погорша.

недеља, 05. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара