Победа Трампа и у Њу Хемпширу, Ники Хејли тврди да је трка далеко од краја

Бивши амерички председник Доналд Трамп победио је на Републиканским предизборима у Њу Хемпширу, оставивши иза себе бившу амасадороку САД у Уједињеним нацијама и бившу гувернерку Јужне Каролине Ники Хејли.

Доналд Трамп је освојио 54,5 одсто гласова, изборивши тако 11 електора, док је Ники Хејли освојила 43,6 одсто гласова и изборила осам електора, на основу готово 90 одсто обрађених гласачких листића.

Овакав исход предизбора у Њу Хемпширу, након победе на кокусу у Ајови прошле недеље, сугерише да ће Трамп по трећи пут бити кандидат Републиканске странке на председничким изборима, и да ће се највероватније у новембру по други пут суочити са председником САД и највероватнијим кандидатом Демократске странке Џозефом Бајденом.

Трамп се обратио својим присталицама у Нашуи, говорећи и о резултатима Ники Хејли.

''Она није победила, она је изгубила. Имала је веома лоше вече. Била је трећа у Ајови, а још увек се мота около'', рекао је Трамп.

С друге стране, Хејлијева је поручила да ће, упркос поразу у Њу Хемпширу, наставити са кампањом за наредне предизборе Републиканске странке, који се одржавају у Јужној Каролини, држави где је обављала функцију гувернерке.

''Предизбори у Њу Хемпширу били су први у земљи, али нису били последњи. Трка је далеко од краја. Остало је још на десетине држава, а следећа на реду је моја Јужна Каролина'', рекла је Хејлијева, оценивши да се ''хаос Џозефа Бајдена'' не може поправити ''републиканским хаосом''.

Анкете показују да Трамп има значајну предност у Јужној Каролини.

Ники Хејли остаје последњи противкандидат Трампу за републиканску номинацију, након што се из предизборне тркe повукао гувернер Флориде Рон Десантис. Претходно је Трамп однео победу на унутарстраначким изборима у Ајови.

Иначе, да подсетимо, Врховни суд Колорада Трампу је забранио да се такмичи на председничким изборима наредне године у тој савезној америчкој држави. Одлука не обавезује друге државе.

субота, 01. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије