Брже до немачког држављанства, може и двојно

Странци би требало да могу брже да добијају немачко држављанство, али под одређеним условима. Бундестаг је усвојио одговарајући Нацрт закона који то предвиђа. Шта он садржи?

Немачки парламент Бундестаг овог петка (19. јануар) је усвојио Нацрт закона којим влада жели да омогући брже добијање немачког држављанства, али под одређеним условима. Ево главних тачака:

Рок за добијање држављанства

Странци који желе немачко држављанство тренутно могу да га добију најраније након осам година легалног боравка у земљи. Тај рок би требало да буде скраћен на пет година, а код "посебних достигнућа у интеграцији", на три године. Под „достигнућима“ се, рецимо, подразумева добро познавање немачког језика, добровољни социјални ангажман или веома добри резултати у школи или на радном месту.

Двојно држављанство

Мигранткињама и мигрантима убудуће би начелно требало да буде омогућено и поседовање двојног држављанства. До сада су подносиоци захтева за добијање немачког пасоша најпре морали да се одрекну свог дотадашњег држављанства. То се не односи на држављанке и држављане других чланица ЕУ, као и Швајцарске, који већ сада могу да имају два држављанства.

Немачка Савезна влада сматра да су се многи људи устручавали да затраже немачки пасош, јер су се због одрицања од постојећег држављанства бојали да ће изгубити везу с домовином или породицом која тамо још увек живи.

Немачко држављанство за децу

Деца родитеља странаца рођена у Немачкој убудуће би требало безусловно да добијају немачко држављанство ако најмање један родитељ у Немачкој легално живи дуже од пет година. Тренутно тај рок износи осам година. Начелно би деца рођена у Немачкој требало да добију и немачко и држављанство својих родитеља, и трајно би могла да задрже оба.

Знање немачког језика

Ипак, брже добијање држављанства и убудуће би требало да буде повезано с испуњавањем неколико услова. Странци који желе да добију немачки пасош морају да поднесу доказе о доброј интеграцији и добром знању језика. Изузеци важе само за чланове породице, тзв. „гастарбајтерске генерације“, који често у Немачкој живе деценијама. Они не морају да полажу тест за добијање држављанства, нити тест знања немачког језика.

Трошкови живота

Услов за добијање држављанства је и могућност мигранткиња и миграната да сами сносе трошкове свог живота у Немачкој, као и трошкове издржавања чланова породице. И од отог правила би били изузети "гастарбајтери" који су након 1947. дошли у Немачку, као и за некадашње тзв. "уговорне раднике" из ДДР-а.

Изјашњавање за Устав

За добијање немачког пасоша странкиње и странци ће, као и до сада, морати да се изјасне да поштују слободарско-демократски основни поредак садржан у немачком Основном закону (званични назив немачког Устава). У Нацрту закона пише да с Уставом загарантованом заштитом људског достојанства нису у складу "антисемитске и расистичке радње, као и оне усмерене против пола или сексуалне оријентације, или друге радње мотивисане презиром према људима".

Изјашњавање против антисемитизма

То изјашњавање би, према плановима владе, убудуће требало да буде проширено. Позадина тога су, између осталог, делом антисемитски протести на немачким улицама након напада терористичке милиције Хамас на Израел. Тако би убудуће потражиоци немачког држављанства морали изричито да подрже "посебну историјску одговорност Немачке за националсоцијалистичку владавину неправде и њене последице, посебно за заштиту јеврејског живота". А због руског напада на Украјину, посебно ће бити упозорено на "забрану вођења нападачког рата". Држање супротно тим захтевима требало би да онемогући добијање немачког држављанства.

Закон за једноставнију депортацију

Немачки парламент усвојио је овог четвртка (18. јануар) закон којим би требало да се поједноставе депортације одбијених потражилаца азила. Тим се законом се, рецимо, укида обавеза државних власти да најави депортацију. Изузетак су породице с децом млађом од 12 година. Исто тако, приговор или жалба на одлуку о забрани боравка у Немачкој више не одлажу извршење.

Према информацијама савезног Министарства унутрашњих послова, у Немачкој је у децембру регистровано 242.642 људи који су изгубили право боравка у земљи. Али, 193.972 њих добило је тзв. "Дулдунг", односно статус привременог права на боравак.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара