Дуда: Суд наложио присилно храњење Каминског који штрајкује глађу

Председник Пољске Анджеј Дуда каже да је тамошњи суд наредио да се некадашњи министар Маријуш Камински који штрајкује глађу у затвору присилно храни.

Некадашњи министар унутрашњих послова и његов заменик Мациеј Васик ухапшени су прошле недеље у председничкој палати у Варшави.

Камински и Васик који су били чланови владе коју је предводила странка Право и правда (ПиС), чији је савезник председник Пољске Анджеј Дуда, објавили су да штрајкују глађу након што су ухапшени.

Ројтерс подсећа да нова проевропска влада покушава да поништи реформе које је спровела претходна администрација за коју критичари кажу да је увећала политички утицај на судове, а истовремено позивала на одговорност оне које је оптуживала за неправду.

Укидање реформе правосуђа претходне владе је од суштинског значаја за деблокирање милијарди евра из фондова Европске уније.

ПиС покушава да прикаже Каминског и Васика као политичке затворенике, што је опис који су влада Доналда Туска и активисти за људска права одбацили.

"Добио сам информацију од супруге Маријуша Каминског да је донета судска одлука да га принудно хране“, рекао је Анджеј Дуда новинарима на Светском економском форуму у швајцарском скијалишту Давос.

"Поново позивам (правосуђе) министра Боднара, генералног тужиоца, у чијим рукама лежи способност да прекине казну Маријушу Каминском и Мациеју Васику, он то може учинити у било ком тренутку", додао је Дуда.

Недељама након што је странка Право и правда дошла на власт 2015. године, Анджеј Дуда је помиловао Каминског и Васика, који је били осуђени за злоупотребу политичког утицаја и тиме им омогућио да заузму своје положаје у влади, подсећа британска агенција.

Прошле године, након што је актуелни премијер Доналд Туск дошао на власт, Врховни суд је рекао да би случај требало поново да се отвори, а Каминског и Васика је у децембру нижи суд осудио на две године затвора.

Они нису одмах послати у затвор на одслужење казне због правног спора о томе да ли су изгубили имунитет на кривично гоњење као посланици пољског парламента.

недеља, 16. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије