Рекордне заплене кокаина у луци у Антверпену – прошле године у контејнерима откривено 116 тона

Током 2023. године у белгијској луци Антверпену заплењено је рекордних 116 тона кокаина, што је за девет тона више него претходне године, док је током целе 2021. године откривено 90 тона. Полиција наводи да тренутно има капацитета да провери свега два одсто контејнера. Стручњаци оцењују да је заплењено око 10 процената кокаина који циркулише на територији Белгије.

Тренд пораста количине заплењеног кокаина у луци у белгијском граду Антверпену настављен је и током 2023. године. Заплењено је 116 тона кокаина, што је за девет тона више него 2022. године, преноси белгијски јавни сервис РТБФ.

Поређења ради, током 2021. године заплењено је 90 тона кокаина, а годину дана раније 66 тона.

Кроз луку у Антверпену је током прошле године прошло је 12,5 милиона контејнера, а проверено их је од један до два одсто. Ти контејнери су изабрани због тога што долазе из подручја која су означена као ризична, попут западног дела Африке и Јужне Америке. Провера се ради и на основу добијених информација и врсте робе која се превози.

Из луке наводе да због количине контејнера не могу да проверавају сваки, пошто нису сви сумњиви, а и зато што скенирање контејнера захтева више времена и особља.

Прошле године скенирано је 6.000 контејнера због сумње на кокаин, а циљ белгијске царине је да повећа проценат високоризичних контејнера који ће проћи кроз контролу.

Стручњаци оцењују да је заплењено око 10 процената кокаина који циркулише на територији Белгије. Лука у Антверпену је посебно атрактивна кријумчарима кокаина, пошто је у истој луци током прошле године заплењено и 4,8 тона канабиса.

Лука поседује два скенера који и кроз затворене контејнере могу открити кокаин. Постоје и два фиксна скенера, а антверпенска лука би током ове године требало да добије још пет мобилних скенера. У потрази за дрогом користе се и пси.

Очекује се да граничари у луци у Антверепену добију и роботе који ће попут паса откривати да ли се у контејнерима налазе наркотици.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво