Јапанска компанија се извињава због поштанског скандала у Британији, Влада обећава обештећења до краја године

Представник јапанске фирме "Фуђицу" се, током сведочења у оквиру јавне истраге комитета за пословање и трговину британског парламента, извинио због улоге те фирме у поштанском скандалу, који недељама потреса Велику Британију.

Директор за Европу тог јапанског конгломерата Пол Патерсон изјавио је пред британским посланицима да "дубоко жали" због улоге "Фуђицуа" у "ужасавајућој неправди", која је нанета поштанским радницима у тој земљи.

Наиме, преко седам стотина поштанских службеника је од 1999. године оптужено за намерно погрешно вођење пословних књига, проневеру и крађу.

Многима су изречене затворске казне, а неки су чак извршили самоубиство.

Касније се испоставило да су за мањкове биле одговорне грешке у софтверу "Хоризонт“, који је израдио "Фуђицу".

Култура порицања у пошти

Уз Патерсона је сведочио и управник британских пошта Ник Рид, кога су посланици питали зашто се та организација толико дуго борила против обештећења службеника за које је још 2019. године на суду доказано да су невини.

Рид је, помало невешто, кривицу свалио на претходно руководство и "њихову пословну културу порицања".

Председавајући парламентарног комитета, посланик Лијам Бурн истакао је после сведочења двојице руководилаца да су чланови тог тела били "видно шокирани" због онога што су чули.

Обештећења до краја године

Истовремено, јавност је сазнала да Алан Бејт, поштански службеник, који је покренуо правну борбу за правду још 2009. године, и даље чека на исплату обештећења.

Бејтс је послужио као инспирација за телевизијску серију "Господин Бејтс против поште", драмског програма телевизије Ај-Ти-Ви, која је емитована током новогодишњих празника и изазвала масовно згражање и негодовање грађана због скандала, који траје четврт века.

Најновија обећања Владе своде се на то да ће сва обештећења бити исплаћена до краја године. Њихова укупна вредност је око милијарду фунти.

Парламентарни комитет оцењује да "Фуђицу" сноси "моралну одговорност" за неправду нанету поштанским радницима и да због тога треба да допринесе њиховом обештећењу.

"Фуђицу" је саопштио да је грешке у свом софтверу обелоданио тадашњој управи пошта, али је оно, и поред тога, шефу сопствене унутрашње истраге наложило да инсистира на кривици службеника.

Бројни бивши службеници сведочили су да су им нуђене мање казне уколико не буду поменули грешке у софтверу, које су приметили.

Парламентарна истрага почела је још 2020. године и наставља се све док не буду познати сви детаљи највеће правосудне неправде у историји Велике Британије.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара