Ирак осуђује ирански напад на Ербил; Техеран тврди да је реч о одвраћању претњи

Ирак је осудио ирански напад на Ербил који је довео до цивилних жртава у стамбеним областима, наводи се у саопштењу министарства спољних послова те земље. Иран саопштава да је лансирао ракете према Ираку и Сирији како би одвратио безбедносне претње.

Наиме, Иранска Револуционарна гарда саопштила је да је напала израелски "шпијунски штаб“ у Ербилу, Курдистанском региону Ирака. У Багдаду осуђују, како наводе, иранску "агресију“ на Ербил која је довела до цивилних жртава у стамбеним областима.

У Иранском нападу на циљеве у северном Ираку погинуле су четири особе, а шест је рањено. 

Ирачка влада ће предузети све законске мере против ових акција које се сматрају кршењем суверенитета Ирака и безбедности његовог народа, укључујући и подношење жалбе Савету безбедности Уједињених нација.

Иран саопштава да је лансирао балистичке ракете на циљеве у Ираку и Сирији ради одбране свог суверенитета и безбедности као и да се супротстави тероризму.

Портпарол Министарства спољних послова Насер Канани истиче да је Техеран поштовао суверенитет и територијални интегритет земаља али је истовремено користио и своје "легитимно и законско право да се одврати претња националној безбедности".

Амерички Стејт департмент такође је осудио иранске нападе у близини Ербила на северу Ирака.

"Напад је изведен као одговор на недавне терористичке злочине непријатеља исламског Ирана, а шпијунски штаб и места окупљања антииранских терористичких група гађана су балистичким пројектилима ИРГЦ и уништена", саопштила је Иранска револуционарна гарда, а пренела државна иранска агенција ИРНА.

среда, 15. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара