Пјонгјанг тестирао хиперсоничну ракету на чврсто гориво

Северна Кореја је саопштила да је тестирала нову хиперсоничну ракету на чврсто гориво, јавили су тамошњи медији. Јужна Кореја и САД оштро су критиковале потез Пјонгјанга, уз оцену да је реч о провокацији. Севернокорејска делегација, истовремено, у званичној је посети Москви.

Севернокорејска новинска агенција КЦНА јавила је да је циљ лансирање имало за циљ да потврди поузданост мотора ракете на чврсто гориво и маневарске способности хиперсоничне бојеве главе.

Лансирање је, наводи се у саопштењу, изведено успешно, али нису изнети други детаљи. Такође, не зна се да ли је лансирању присуствовао севернокорејски лидер Ким Џонг Ун.

Северна Кореја је, претходно, са своје источне обале лансирала и балистичку ракету средњег домета, напомињући да је реч о првом севернокорејском лансирању ракете у овој години.

Осуде потеза

Убрзо након лансирања хиперсоничне ракете, огласила се јужнокорејска војска која је оценила да је реч о кршењу резолуције Савета безбедности УН.

"Провокације Северне Кореје наићи ће на огромну реакцију", навела је војска.

Потезе Северне Кореје заједнички су осудили и изасланици САД, Јапана и Јужне Кореје, после заједничке телефонске комуникације, истакавши да су "провокације Северне Кореје основни узрок нестабилности у региону".

Северна Кореја је, међутим, у коментару за КЦНА, оптужила Сеул за ескалацију тензија војним вежбама у региону, али и изјавама јужнокорејских званичника о наоружавању.

"Чак и мала варница може бити катализатор за огромне физичке сукобе између две најнепријатељскије земље", наводи у коментару Пјонгјанг.

Посета Москви

Севернокорејска лансирања ракета долазе у тренутку када њихова делегација званично борави у посети Русији, али и услед растућих тензија између Пјонгјанга и Сеула.

Продубљивање веза између Русије и Северне Кореје забрињава и Вашингтон и западне савезнике, подсећа Ројтерс.

Лансирање је такође уследило два месеца након што је Северна Кореја саопштила да је успешно тестирала моторе за нову балистичку ракету средњег домета на чврсто гориво, у настојању да унапреди своју линију наоружања које је усмерено на америчке војне базе у Гуаму и Јапану.

среда, 15. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара