ИЗ ЧАСА У ЧАС

Сто дана рата између Израела и Хамаса – велики број жртава, хуманитарна криза и држање талаца у Гази

Сто дана сукоба између Израела и Хамаса у Појасу Газе. Велики број жртава пријављују обе стране. Израел тврди да је 1.200 људи страдало у нападу Хамаса 7. октобра, као и још 188 израелеских војника од почетка копнене операције. И даље је 132 израелска таоца у палестинској енклави. Са друге стране, Хамас саопштава да је скоро 24.000 Палестинаца убијено за сто дана рата у израелским нападима, од чега је велики број деце и жене. Хуманитарна катастрофа је у Појасу Газе, потврђују бројне организације. Пред Међународним судом правде у Хагу у току је процес против Тел Авива за оптужбе да наводно чини геноцид над Палестинцима. Хути упозорили да ће наставити са нападима у Црвеном мору све док не престану напади на Газу.

Сто дана рата између Израела и Хамаса – велики број жртава, хуманитарна криза и држање талаца у Гази Сто дана рата између Израела и Хамаса – велики број жртава, хуманитарна криза и држање талаца у Гази

Начелник Генералштаба израелске војске Херци Халеви саопштио је да ће Израел размотрити омогућавање повратка палестинских цивила расељених из северног Појаса Газе када буде сматрао да за њих нема опасности од борбених дејстава. 

Истовремено је дошло до нових напада на избеглички камп Нусеират у Гази и камп Ел Фара на Западној обали. Више Палестинаца је убијено и повређено, а 15 ухапшено, јавили су палестински медији.

Број убијених Палестинаца у израелским ваздушним нападима на Појас Газе премашио је 23.000, саопштило је Министарство здравља из Газе.

Како је навело, у нападима је убијено 23.843 Палестинца, а рањено њих 60.317.

Реаговали су и из Уједињених нација. Наводе да су на северу Појаса Газе тела преминулих остављена на улици и да су људи на ивици смрти од глади. 

Дошло је и до нове размене ватре Израела и Хезболаха. Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) тврде су да су извеле талас ваздушних напада на положаје Хезболаха у јужном Либану као одговор на нападе на граници.

Породице талаца започеле су 24-часовне активности поводом 100 дана од отмица Хамаса, док је у Лондону одржан пропалестински марш под називом "Прекид ватре одмах/Зауставите рат у Гази".

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара