Лај Чингде победио на председничким изборима на Тајвану, кандидат опозиције признао пораз

Кандидат владајуће партије Лај Чингде победио је на председничким изборима на Тајвану. Лидер главне опозиционе партије Куомитанг Хоу Јуих признао је пораз.

Кандидат владајуће Демократске прогресивне партије Лај Чингде, победио је на председничким изборима на Тајвану, пренео је Ројтерс.

Лајова странка, која негује одвојени идентитет Тајвана и одбија територијалне захтеве Пекинга, добила је трећи председнички мандат, што се није догодило у тренутном изборном систему.

Актуелна председница Цај Ингвен није могла поново да се кандидује, пошто је у два мандата обављала функцију председника.

У првом обраћању након објаве резултата, Лај је рекао да су на овим изборима показали свету колико негују демократију и да је прихватио честитке противкандидата.

"Користићемо дијалог уместо конфронтације. Решени смо да сачувамо Тајван од претњи Кине", рекао је Лај.

На гласачком листићу била су још два кандидата – Хоу Јуих из Куомитанга и Ко Венје из Тајванске народне партије која је основана пре пет година.

Из Пекинга су уочи избора именовали Лаја као опасног сепаратисту и одбијали његове позиве на разговор. Лај Чингде је навео да је посвећен очувању мира у Тајванском мореузу, али и појачању одбрамбене способности острва.

Лај је обављао функцију потпредседника Тајвана од 2020. године, а у политичком животу је од 1999. године, када је први пут изабран у парламент.

Од 2010. до 2017. био је градоначелник Тајнана, након чега је изабран за премијера Тајвана и на тој функцији се задржао до 2019. године.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара