Папуа Нова Гвинеја – ванредно стање, у нередима погинуло најмање 16 људи

Премијер Папуе Нове Гвинеје Џејмс Марапе, прогласио је ванредно стање у земљи и суспендовао владине и полицијске званичнике након што је у нередима погинуло најмање 16 људи.

Марапе је саопштио да је суспендовао шефа полиције, као и највише званичнике у одељењима за финансије и буџет док влада истражује узроке који су проузроковали нереде у земљи.

Немири и пљачке почели су у среду у главном граду Порт Морсбију, након што су стотине полицајаца, војника, затворског особља и јавних службеника започеле штрајк, у знак протеста због смањења плата, преноси Ројтерс.

Најмање 16 људи убијено је у Папуи Новој Гвинеји током нереда и пљачке у два највећа града у земљи Порт Морсбију и Лаеу, саопштиле су власти.

Десетине људи су повређене, док су се службе хитне помоћи бориле да реагују на размере нереда, са снимцима на којима се виде групе људи на улицама како носе кутије са робом и залихама.

Влада Папуе Нове Гвинеје објаснила је да је смањење плата проузроковано административним проблемом.

Безбедносни извештаји сугеришу да иако се ситуација мирнија али идаље је напета каже премијер Марапе.

"Полиција јуче није радила у граду и људи су прибегли безакоњу, не сви, већ у одређеним деловима нашег града", рекао је Марапе на конференцији за новинаре.

Папуа Нова Гвинеја се бори да обузда пораст кримимнала и насиља и има дугорочни циљ да повец́а број полицајаца са 6.000 на 26.000.

четвртак, 16. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара