ИЗ ЧАСА У ЧАС

Број страдалих Палестинаца попео се на 23.469; Борељ: Опасне изјаве о принудном измештању цивила

Сукоб Израела и Хамаса – 96. дан. Израелска војска наставила је копнену операцију у јужном и централном делу Појаса Газе. Министарство у Гази, саопштило је да се број страдалих Палестинаца од 7. октобра попео на 23.469. Међународни суд правде, у Хагу отворио је расправу о тужби против Израела за геноцид над Палестинцима у Појасу Газе, коју је поднела Јужноафричка Република. Преторија захтева хитну обуставу тромесечне израелске војне офанзиве у Гази. Израел је одбацио оптужбе, назвавши их неоснованим. Високи представник ЕУ Жозеп Борељ поручио је да су опасне и неприхватљиве изјаве појединих чланова израелске владе о принудном измештању цивила из палестинске енклаве.

Број страдалих Палестинаца попео се на 23.469; Борељ: Опасне изјаве о принудном измештању цивила Број страдалих Палестинаца попео се на 23.469; Борељ: Опасне изјаве о принудном измештању цивила

Министарство здравља у Гази саопштило је да је од почетка сукоба Израела и Хамаса, 7. октобра,  погинуло 23.357 Палестинаца, док је рањено њих 59.410. У последња 24 сата, страдало је 147 становника палестинске енклаве, а повређено 243.

Од почетка сукоба Хамаса и Израела погинуло је и 330 Палестинаца на Западној обали, укључујући 84 деце, док је рањено више од 4.000 људи. 

Са друге стране, Израел је саопштио да је један војник погинуо током операција у Гази, и да је укупан број страдалих војника сада 186, док је рањено 1.065 припадника војске.

Израелска војска тврди да је "открила више од 15 тунела у централној Гази" и да је у операцији "ликвидирала неколико терориста који су чувале улазе подземних пролаза. Такође, Израел наводи да је у борбама у Кан Јунису погодила више од 150 циљева Хамаса, а да су погођени и положаји Хезболаха у јужном Либану. 

Власти у Гази процењују да је више од 1,9 милиона људи принудно расељено, што је више од 85 одсто становништва. Само 15 од 36 болница у енклави је делимично функционално.

Уједно, Светска здравствена организација (СЗО) отказала је још једну, шесту, планирану мисију медицинске помоћи Гази из безбедносних разлога и позвала Израел да одобри њихове и захтеве других партнера за испоруку хуманитарне помоћи.

Док трају борбе, на састанку са председником палестинске самоуправе Махмудом Абасом, лидери Египта и Јордана су упозорили да су против било какве нове израелске окупације у Појасу Газе захтевајући да се исељеним Палестинцима дозволи повратак кућама. 

понедељак, 17. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије