Из ЧАСА У ЧАС

Израел: Хамас изгубио контролу над већим делом Газе; За 24 сата страдало 147 Палестинаца

Сукоб Израела и Хамаса – 95. дан. Жестоке борбе настављају се у Кан Јунису. Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштавају да су за 24 сата погодиле преко 150 циљева палестинске групе Хамаса. Са друге стране, Министарство здравља, које води Хамас, истиче да је за 24 сата страдало 147 Палестинаца. Амерички државни секретар Ентони Блинкен разговарао је да палестинским председником Махмудом Абасом у Рамали на Западној обали. Члан ратног кабинета израелске владе тврди да је Хамас изгубио контролу у већини Газе, док палестински огранак Црвеног полумесаца наводи да је у нападу на санитетско возило страдало четворо медицинских радника

Израел: Хамас изгубио контролу над већим делом Газе; За 24 сата страдало 147 Палестинаца Израел: Хамас изгубио контролу над већим делом Газе; За 24 сата страдало 147 Палестинаца

Бела кућа понавља да САД не подржавају прекид ватре између Израела и Хамаса у Гази.

Портпарол Савета за националну безбедност Беле куће Џон Кирби рекао је на брифингу  да у ставу САД по том питању “нема промене, јер не верујемо да то сада користи никоме осим Хамасу“.

Агенција Уједињених нација за помоћ палестинским избеглицама саопштила је да је Појас Газе постао "најгоре место на земљи".

"Газа је најгоре место на земљи, а енклава се претвара у место које није погодно за становање", рекао је портпарол те агенције Аднан Абу Хасна.

Око 1,9 милиона људи расељено је широм Газе, а око 1,4 милиона тражи склониште у 155 школа и склоништа под управом Уједињених нација.

Већина становништва Газе спас покушава да нађе у граду Рафа на граници са Египтом.

Израелска војска саопштила је да је извела ваздушни напад на јужни Либан у којем је убила команданта ваздушне јединице милитантне групе Хезболах Алија Хусеина Барџија, за кога верују да је  одговоран за десетине напада дроном на Израел. Хезболах је демантовао да је Барџија убијен.

субота, 01. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије