Читај ми!

Активисткиња за женска права у Ирану кажњена са 74 ударца бичем због "кршења јавног морала"

Роја Хешмати, иранска активисткиња за женска права, кажњена је са 74 удараца бичем и новчану казну због "неношења муслиманског вела у јавности", потврдио је њен адвокат.

Иранске власти су 74 пута бичевале жену због "кршења јавног морала" и казниле је зато што није покривала главу, саопштило је правосуђе.

"Осуђена Роја Хешмати подстицала је ‘срамно појављивање‘ на јавним местима у Техерану. Казна од 74 ударца бичем извршена је у складу са шеријатским законом због нарушавања јавног морала“, наведено је на сајту суда.

Хешматијевој је такође наложено да плати и новчану казну.

Све жене у Ирану су по закону, донетом убрзо након Исламске револуције у тој земљи 1979. године, обавезне да покривају врат и главу.

Бичевања због кршења правила облачења су неуобичајена у Ирану, иако су званичници све више нападали оне који пркосе правилима након што је та пракса постала чешћа током антивладиних протеста који су почели крајем 2022. због смрти младе Курдкиње Махсе Амини.

Званичници су поставили надзорне камере на јавним местима како би надгледали кршења правила. Ирански парламент је такође расправљао о нацрту закона којим би се пооштриле казне за оне који крше правила облачења.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара