Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Број убијених у Гази премашио 23.000; Израелски безбедњаци: Ситуација на Западној обали на ивици "велике" ескалације

Сукоб Израела и Хамаса – 93. дан. Израелски ваздушни удари у Деир ел Балаху, погођена је кућа, погинуло је осам особа. Израелска војска је саопштила да је током ноћи извела најмање 30 ваздушних напада на локације Хезболаха у Либану. Више од 23.000 Палестинаца је убијено – 249 у последња 24 сата – а скоро 59.000 рањено од 7. октобра, саопштило је Министарство здравља у Гази. Министар одбране Израела каже да се ИДФ не плаши рата против Хезболаха и упозорава да би ситуација из Газе могла да се понови и у Бејруту.

Број убијених у Гази премашио 23.000; Израелски безбедњаци: Ситуација на Западној обали на ивици "велике" ескалације Број убијених у Гази премашио 23.000; Израелски безбедњаци: Ситуација на Западној обали на ивици "велике" ескалације

Израелске снаге завршиле су демонтирање Хамасове војне инфраструктуре на северу Газе, где је, како каже ИДФ, убијено 8.000 милитаната.

Ваздушни удари се настављају у јужном делу – Кан Јунису и Рафи. Ал Џазира јавља да су двојица новинара убијена управо у једном од удара код Kан Јуниса.

Премијер Израела Бенјамин Нетанјаху упутио је прикривену претњу руководству Хезболаха, упозоравајући да чланови те групе нису имуни на одмазду израелске војске.

"Предлажем да Хезболах научи оно што је Хамас већ научио последњих месеци – ниједан терориста није имун“, рекао је Нетанјаху.

Изрелске снаге које делују у граду Гази откриле су, како ИДФ тврди, технолошку опрему, укључујући компоненте које Хамас користи за прављење "прецизних ракета“, способност за коју се до сада веровало да та палестинска паравојна организација није поседовала. Наводи се да је реч о иранској технологији.

Уочи посете Израелу, амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је да палестинским цивилима мора бити дозвољено да се врате кућама и да не смеју да буду под притиском да напусте Газу.

Према подацима УНИЦЕФ-а, од 7. октобра више од 1.000 деце у Гази претпрело је ампутацију једне или обе ноге.

субота, 15. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије