Читај ми!

Божић у Украјини обележен и по јулијанском календару

Упркос томе што је Украјина одлучила да се Божић у тој земљи прославља 25. децембра, Украјинска православна црква и даље обележава Божић по јулијанском календару.

Украјинска православна црква обележила је Бадње вече и Божић по јулијанском календару, упркос томе што су украјинске власти одлучиле да се Божић у тој земљи прославља 25. децембра, пренео је Ројтерс.

Хришћани у Украјини, од којих је већина православна, традиционално су прослављали Божић 7. јануара по јулијанском календару, као што се прославља у Русији и још неким православним земљама.

У мају прошле године Православна црква Украјине најавила је да ће Божић прослављати 25. децембра, а раније је званични Кијев оптужио Украјинску православну цркву за сарадњу са Русијом.

Та црква је поручила да није више повезана са Руском православном црквом и одбацила оптужбе украјинских власти.

Ројтерс преноси да је већина Украјинаца део Православне цркве Украјине која је формирана 2018. од две цркве које су прогласиле самосталност од цркве у Москви.

Православна црква Украјине је делимично призната црква чију је аутокефалност Васељенска патријаршија у Истанбулу одобрила у јануару 2019. године.

Тренутно аутокефалност Православне цркве Украјине признају Васељенска патријаршија Цариграда, Александријска патријаршија, Кипарска црква и Грчка црква.

понедељак, 17. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије