Читај ми!

Хаос због снега и кише широм Европе – вејавица блокирала ауто-пут у Шведској, има жртава у Британији и Белгији

Још једна снажна олуја са Атлантика захватила је север и северозапад Европе. У Шведској, у којој су забележене рекордно ниске температуре, у снегу заглављене стотине возила. Снег пада и у Данској. У Великој Британији и Белгији има и жртава, а у прекиду су железничке линије и електрични водови. Поплаве прете Немачкој и Француској.

Ниске температуре и падавине праве проблеме на северу и северозападу Европе. У Шведској, у којој су забележене најниже температуре у последњих 25 година, стотине возила заглављене су у снегу на ауто-путу Е22 између Хорбија и Кристијанстада у Сканији.

Полиција је саопштила да су возила на ауто-путу заглављена од поподнева, а међу заглављенима налазе се и амбулантна кола, јавља шведски јавни сервис СВТ. Заглављенима понестаје хране и пића, а помоћ је најавила и војска.

Вејавица у Данској доноси и 70 центиметара снега за дан. Трајектни саобраћај је обустављен и поремећен железнички. На снази је и упозорење на јаку кишу.

Опасност од поплава у Немачкој и Француској

У Доњој Саксонији на северу Немачке на многим местима насипи су већ превише натопљени. Ситуација је посебно критична у Олденбургу, где поплава реке Хунте прети деловима града јер насипи омекшавају и постају нестабилни због вишедневне кише.

Док немачка метеоролошка служба најављује непрекидне падавине до викенда, у Доњој Саксонији су залихе џакова песка за заштиту насипа при крају.

У Француској у западној Бретањи на снази је највиши црвени степен за узбуну због великих поплава. Француски метеоролози прогнозирају додатне падавине и описује надолазеће време као "изузетно интензивно".

У Великој Британији и Белгији погинула по једна особа

У налету олује "Хенк" у Британији погинуо је мушкарац када је дрво пало на аутомобил који је возио.

Након што је због разорног ветра 125.000 домова остало без струје, снабдевање је успостављено, али је и даље нема 10.000 домова у југоисточној Енглеској.

У прекиду је више железничких линија. Око 300 упозорења о поплавама остаје на снази широм Енглеске и Велса.

Британска метеоролошка служба од 2015. године именује олује које имају потенцијал да изазову већу штету. У сезони 2023 -2024. олује добијају називе по истакнутим научницима метеоролозима који, како су навели, "раде на заштити људи у тешких временских околностима".

У покрајини Источна Фландрија у Белгији жена је погинула у јаком удару олујног ветра, саопштиле су локалне власти.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара