Читај ми!

Европа у страху од напада и нереда – новогодишња ноћ чекаће се уз полицајце и војнике

Европске престонице спремају се за новогодишње прославе уз до сада највеће мере безбедности. Европски званичници оцењују да постоји све већи ризик од напада исламиста радикализованих због сукоба Израела и Хамаса. Париз и Берлин у новогодишњој ноћи на улице изводе велики број полицајаца и војника због "веома високе" терористичке претње.  

Док се Европљани и туристи из целог света спремају за најлуђу ноћ, безбедносне и обавештајне службе раде без престанка. Уочи Божића, власти Аустрије, Немачке и Шпаније добиле су назнаке да би једна исламистичка терористичка ћелија можда могла да покуша да изврши неколико напада.

Улицама Париза и других француских градова у новогодишњој ноћи патролираће десетине хиљада полицајаца и војника.

"Позвао сам на снажну мобилизацију полиције и жандармерије због високе терористичке претње и свега што се догађа у израелско-палестинском сукобу. Ангажовано је 90.000 полицајаца и жандарма и још 5.000 војника. На располагању је и више хиљада ватрогасаца и цивилна одбрана. Хеликоптери и дронови ће надлетати земљу и помагати полицији да интервенише ако уочи неки проблем", каже Жерал Дарманен, министар унутрашњих послова Француске.

"Службе блиско сарађују"

И Немачка се прибојава нереда попут оних прошле године, када су становници углавном мигрантског порекла широм земље пиротехничким средствима нападали полицију и ватрогасце.

"Не појачавамо мере само због тог искуства већ и због онога што се догодило после 7. октобра на Блиском истоку и током Ноћи вештица. Дуго смо се спремали за ову операцију и све службе блиско сарађују на овом задатку", Ања Диршке, портпаролка берлинске полиције.

Полиција је на западу Немачке привела петорицу мушкараца повезаних с могућим терористичким нападима на катедралу у Келну.

Према извештајима немачких медија, постоје сазнања тајних служби да авганистански огранак "Исламске државе" припрема нападе у Европи током новогодишњих празника.

субота, 01. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије