Читај ми!

"Нема шопинга док бомбе падају" – пропалестинске демонстрације блокирале празничну куповину у Лондону

Пропалестинске демонстрације довеле су јуче до блокаде дела Оксфорд стрита, епицентра предбожићне куповине у Великој Британији, и то последњег дана када су радње отворене пошто за Божић у тој земљи стају све службе укључујући и градски превоз.

Узвикујући "Нема шопинга док бомбе падају", преко хиљаду, махом жена, које је организовала акциона група "Нецензурисане сестре" позивајући да се "затвори Божић због Палестине", кренуле су са Трга Сохо и прошле кроз Оксфорд, Риџент и Карнаби стрит – три улице где се налази лавовски део главних продавница водећих светских фирми.

Због демонстрација потврђено је да је привремено затворена "Зара", која је на удару пропалестинских демонстраната широм света због рекламне кампање у којој манекени стоје у рушевинама.

Пропалестински демонстранти сматрају да се тиме та фирма "руга Гази".

Иако је "Зара" у међувремену повукла спорну рекламну кампању, већ недељама је на удару пропалестинских активиста.

Зато су се демонстранти и јуче задржали дуже време испред продавнице те компаније у Оксфорд стриту навевши њене менаџере да затворе врата.

Тако су купци и продавци били неко време "под опсадом" демонстраната.

Централна продавница "Пуме" у Риџент стриту такође је затворила врата и раније обуставила рад.

Саопштење полиције

Британске друштвене мреже експлодирале су у суботу поподне због саопштења лондонске Метрополитен полиције да Оксфорд стрит "није био блокиран" и да такав опис догађаја "није прецизан пошто су пешаци, а и саобраћај могли несметано да пролазе поред демонстраната".

"Полицајци су били са групом током целокупног трајања демонстрација и брижљиво су пратили ниво ометања", каже се у саопштењу Метрополитен полиције.

Полиција саопштава да је "цело подручје било препуно људи као што се може и очекивати два дана пред Божић".

"И даље је све било ужурбано и купци, као и туристи, углавном су били у стању да обаљају куповину као и обично", каже лондонска полиција.

Рат на друштвеним мрежама

То саопштење дочекано је на нож на друштвеним мрежама где су грађани видео снимцима са сопствених телефона оповргавали тврдње полиције.

Велики број грађана јавно је оптужило полицију да "их прави лудима".

Неки су оптужили градоначелника Лондон Садика Кана да стоји иза демонстрација како би омео предбожићну куповину.

Неки грађани поредили су понашање немачке и француске полиције где је певање песме "Од реке па до мора" кажњиво, са пасивним ставом британске полиције, питајући се на шта се троше паре пореских обвезника.

Други су опет полицији замерали ометање традиционалне куповине у тренутку када британска привреда бележи стагнацију и њен раст се креће око нуле из месеца у месец.

Најзад, било је и ставова да би полиција веома бурно реаговала када би група белих жена омела куповину пред Бајрам.

Саопштењу полиције супротна је и тврдња организације за Солидарност са Палестином, која је потврдила да је Оксфорд стрит био "потпуно блокиран".

Друштвене мреже брзо су се претвориле у ратну зону са непомирљивим ставовима пропалестинске и произраелске стране.

Међутим, приметно је и јавно негодовање дела грађана да се "уништавају Божићња традиција и британска привреда", као и неки оштри антиисламски ставови.

Ћутање Би-Би-Сија

Британски јавни сервис Би-Би-Си, иако физички најближи јучерашњим демонстрацијама, и даље нема ни вест о овом догађају који до детаља бележи већина британских медија.

Поређења ради, Би-Би-Си има вест о укидању једне божићне традиције у селу на северозападу Енглеске због недовољних финансијских средстава за њен наставак.

Ови догађаји и даље су главна тема на друштвеним мрежама скоро двадесет четири сата касније.

Поверење у британски јавни сервис је на најнижој тачки у историји Би-Би-Сија због низа афера и оптужби за пристрасно извештавање о израелско-палестинском сукобу.

Све су чешћи позиви да се Би-Би-Сију укине претплата, а недавно је због "недостатка средстава" менаџмент те куће укинуо финансирање истраживачког новинарства главне информативне емисије "Њузнајт".

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара