Читај ми!

Репортер РТС-а у Прагу окованом тугом – цвеће, свеће уз последње поруке страдалима

У Чешкој је Дан жалости због масовне пуцњаве на Карловом универзитету када је 24-годишњи студент убио 14 и ранио 25 особа. Заставе су на пола копља, суграђани се опраштају од стадалих, а преживелима је понуђена психолошка помоћ.

Црне заставе на пола копља уз националне тробојке – тако је Чешка осванула јутрос. Дан жалости због масовног убиства на Филозофском факултету у Прагу.

У препуној катедрали Светог Вида у Прашком дворцу одржана је служба за страдале, а међу присутнима су били и председник Чешке Петр Павел и председници оба дома парламента.

Појачане мере безбедности на снази су најмање до 1. јануара, а на улицама главног града полицајци са дугим цевима – око школа, факултета, болница, установа, места масовних скупова.

Тачно у подне, црквена звона означила су минут ћутања за страдале на Филозофском факултету.

Десетак минута хода од зграде у којој се догодила масовна пуцњава – иста слика трећи дан, она коју седам векова стар Карлов универзитет у Прагу не памти.

Преживели у пуцњави имају највеће трауме, али помоћ је потребна читавом друштву – оцењује први психолог у чешком Министарству унутрашњих послова Штепан Виметал.

Верује да његова држава има добар систем за реаговање у кризним ситуацијама и да ће брза реакција надлежних ублажити последице.

Психолошка подршка

"Имамо отворене линије за породице жртава, али и јавност, јер је много људи потресла ова ситуација. Не само преживеле или студенте већ и особље факултета. Планирамо подршку не само у овој ургентној фази већи и у наставку. Јако је битна и стратегија кризне комуникације, и то је такође део нашег посла", рекао је Виметал.

Карлов универзитет има готово 50.000 студената, а није занемарљив број оних који долазе из Србије. Недавно је на њему диплому доктора наука стекла Александра Марковић.

"Како смо чули за вест тако су кренуле да круже поруке само да се уверимо да смо сви у реду. Данас сам осетила страх када сам пролазила поред зграде, нисмо очекивали тако нешто. То је само један мрачан подсетник колико је важно да бринемо о менталном здрављу студената, ученика и људи у нашој околини", каже Александра.

Полиција надзире и објаве на друштвеним мрежама

Надлежни у Чешкој имају подсетник и за медије.

"Чешки медији су на мети критике јер се превише баве нападачем, објављују његове слике, а ми покушавамо да сарађујемо са њима и да им објаснимо да постоји безбедносни ризик ако се превише говори о нападачу. Пракса показује да то инспирише људе да имитирају убицу", каже психолог.

Пракса показује и да су две недеље од масовних убистава кључне да се злочин не понови. Зато полиција надзире и објаве на друштвеним мрежама. Незванично, неколико људи је приведено због узнемирујућих објава.

Отказани бројни божићни програми и манифестације

Због трагедије су у бројним градовима отказани божићни програми и манифестације.

Тамо где се одржавају, обавезан је строги полицијски надзор.

Продавцима на божићним вашарима препуштена је одлука да ли ће затворити штандове.

На многим факултетима у току је божићни и новогодишњи распуст, а када ће почети  настава у згради где се десило масовно убиство зависиће од процене којом брзином се студенти опорављају од трауме.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара