Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

ИДФ: Елеминисане десетине бораца Хамаса; Министарство здравља у Гази: Више од 200 погинулих у последња 24 сата

Сукоб Израела и Хамаса – 78. дан. ИДФ је саопштио да су десетине бораца Хамаса елиминсане у ваздушном удару коме је претходила заседа пешадије у граду Гази. Министарство здравља у Гази саопштило да је више од 200 Палестинаца погинуло током израелских напада у последња 24 сата. Шеф СЗО Тедрос Адханом Гебрејесус позвао на тренутни прекид ватре у Гази. Уницеф истиче да су санитарни услови у граду Гази изузетно лоши, као и да је читав Појас Газе пред колапсом због недостатка воде.

ИДФ: Елеминисане десетине бораца Хамаса; Министарство здравља у Гази: Више од 200 погинулих у последња 24 сата ИДФ: Елеминисане десетине бораца Хамаса; Министарство здравља у Гази: Више од 200 погинулих у последња 24 сата

Министарство здравља у Гази, које је под контролом Хамаса, саопштило је да је од 7. октобра, укупно убијено 20.057 Палестинаца, док је њих 53.320 повређено.

Савет безбедности Уједињених нација (СБ УН) усвојио је ублажени текст резолуције о Гази, којом се позива на хитно убрзање испоруке помоћи цивилима у тој палестинској енклави, али је претходно избачен позив за "хитну обуставу непријатељстава" између две стране.

Ни Израел, нити Хамас нису задовољни текстом резолуције.

Хамас је саопштио је усвојена резолуција УН-а "недовољан корак", као и да неће обезбедити довољне количине помоћи која је потребна становницима Газе.

Са друге стране, израелски амбасадор при УН-у Гилад Ердан изразио је незадовољство јер се не спомиње ослобађање талаца. 

Генерални секретар УН-а Антонио Гутерес, такође, поручио је да израелска офанзива "прави проблем" при испоруци помоћи унутар Газе.

Министар спољних послова Израела Ели Коен, истовремено, изјавио је да се настављају израелски напади све до "ослобађања свих талаца и елиминације Хамаса у Појасу Газе".

За то време, Европска комисија усвојила је пакет помоћи у износу од 118 милиона евра за подршку палестинским властима.

субота, 01. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије