Читај ми!

Хладан туш за Јужну Кореју – ЕКСПО отишао у Ријад, председник се по први пут извинио нацији

Јужнокорејски председник Јун Сук Јол по први пут се јавно извинио нацији, и то због крупног неуспеха у вези са Светском изложбом 2030, чију ће организацију његова земља морати да препусти Саудијској Арабији.

Влада и медији у Сеулу понашали су се протеклих месеци као да је одржавање ток великог светског догађаја (ЕКСПО) у јужнокорејском лучком граду Бусану готова ствар, али су на гласању Међународног бироа за изложбе (БИЕ) доживели хладан туш јер је директни противник Ријад добио четири пута више гласова.

Тај неуспех постао је повод за општу критику конзервативне владе председника Јуна, нарочито његове спољне политике.

Крајем прошлог месеца чланови Међународног бироа за изложбе (БИЕ) одлучили су да организацију Светске изложбе 2030. године доделе главном граду Саудијске Арабије Ријаду.

Чак 119 њихових гласова отишло је у шешир за арапску престоницу, док је Бусан, други највећи урбани центар у Јужној Кореји добио само 29.

То само по себи можда не би било проблематично да медији у далекоисточној земљи, након неколико месеци оцена да ће лучки индустријски центар на југу њихове земље изгубити тесно, нису започели с тријумфалном реториком у којој је победа Бусана описивана као извесна.

Председник Јун Сук Јол изашао је пред новинаре и одговорност преузео на себе, рекавши да је до пораза дошло због његових личних мана и извинивши се нацији.

То је први пут, примећују јужнокорејски новинари, да је Јол, који је на чело државе дошао у мају 2022, извинио или преузео одговорност за било шта.

Погрешна спољна политика иза дебакла Бусана?

Неуспех кандидатуре Бусана постао је повод за критике против Јунове владе уопште. Јер, тврде његови противници, више од нереалних очекивања и самог неизбора Бусана, боли арогантна самоувереност председника и његовог режима.

Они су се држали тако као да ће чињеница да је Република Кореја снажна економија која поседује најновије технологије и држава са завидном меком моћи оличеном у светски популарним дечачким бендовима, филмовима и серијама сама по себи бити довољна да Бусану донесе славу и новац, а да гласачима нису понудили ништа конкретно у економском или политичком смислу.

Треба, међутим, рећи и да је влада у Сеулу уложила око 400 милиона америчких долара у промоцију и да је председник Јун, по сопственим речима, у сусрету са чак 96 лидера држава поменуо кандидатуру Бусана.

Но, тврде критичари, суштина неуспеха је то да је Јун, као загрижени конзервативац, што подразумева велики презир према комунистичкој Северној Кореји и претерану наклоност царству капитализма САД, у својој спољној политици државу одлучно приближио Западу и при том удаљио од свих других делова света.

Наиме, по доласку на власт Јун је објавио намеру његове владе да се, у складу са захтевима Вашингтона, укључи у шире токове светске политике и постане геополитички актер на глобалној сцени.

То је конкретно значило најпре финализирање огромних уговора за продају наоружања Пољској, продубљивање војне сарадње са САД и Јапаном, снабдевање Украјине стотинама хиљада граната калибра 155 мм (Дипломатски окршаји Русије и Јужне Кореје због могућих испорука оружја Украјини) и давање изјава о томе како је Тајван светско политичко питање, чиме се алудира да то острво није кинеско унутрашње питање (Јужна Кореја зарад Вашингтона отворено против Кине).

На тај начин Јун је напустио уравнотежену спољну политику претходне јужнокорејске владе која се уздржавала од мешања у проблем Тајвана и настојала да оствари и боље односе са Русијом.

Отворено и безрезервно сврставање на страну коалиције коју предводи Вашингтон, сматрају критичари из опозиционе Демократске партије, допринело је спољнополитичкој изолацији земље, која се могла видети и у гласању БИЕ, јер су се афричке земље, међу којима Пекинг има велики утицај, листом изјасниле за Ријад, који последњих година све више продубљује не само економске већ и политичке односе са Кином.

Штавише, јужнокорејска влада је сипала новац у паное и рекламе у јавном превозу у земљама Запада, чију је наклоност већ имала, док је занемарила промоцију у другим деловима света.

Критичари зато позивају Јуна, да "понижење" Бусана искористи као повод за корекцију спољне политике земље.

Празне речи и поп идоли не доносе велике догађаје

Још једна замерка је да се влада у свом настојању да Светску изложбу доведе у земљу руководила стратегијом "не делити рибу, већ научити друге да пецају", која се практично свела на идеолошке флоскуле о климатским променама и магловита обећања о будућим трансферима технологија за обновљиве изворе енергије и унапређење квалитета хране.

С друге стране, саудијска влада је афричким државама нудила десетине милијарди долара инвестиција и помоћи за економски развој, те реструктуирање њиховог дуга.

У односу на то, коришћење идола корејског попа, попут групе BTS или певача PSY, познатог по хиту Gangnam style, чини се као потпуни промашај. Као посебно бесплодан и нереалан рекламни напор се наводи чињеница да се супруга председника Јуна укључила у кампању узевши на себе да дизајнира одећу с промотивним натписима "Светска изложба у Бусану".

Крах Бусана битан је јер ће у Јужној Кореји бити одржани парламентарни избори.

Јавно извињење и самокритика у конфучијанском маниру донекле су ублажили гнев гласача.

Међутим, јасно је да су многи политичари и обични грађани у Јужној Кореји узнемирени чињеницом да је својим агресивним политичким и војним потезима у односу на Кину и Русију, Јунова влада угрозила економску размену с Пекингом и дала изговор Москви да испоручи знање и технологије Северној Кореји које ће унапредити њену војну моћ (Хладни рат на Корејском полуострву – стари актери, ново оружје).

Неуспех Бусана подсетио је на то.

Следећа Светска изложба, која траје шест месеци, биће одржана 2025. године у јапанском граду Осаки, након чега следи тзв. Специјална изложба у Београду 2027. године (три месеца).

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара