Читај ми!

Криза поверења у јапанску владу након последњег скандала

Јапанска влада ужива најнижу подршку од када је пре 11 година Либерално-демократска партија, странка која чини њену окосницу, поново дошла на власт, сугеришу најновија истраживања јавног мњења.

Подршка влади премијера Фумија Кишиде пала је на само 26 одсто, показује најновије истраживање јавног мњења које су спровели лист Никеи и Телевизија Токио.

То је најнижи степен подршке која је забележила нека јапанска влада још од 2012. године, када је дошло до смене власти и Либерално-демократска партија, коју сада предводи Кишида, поново приграбила кормило државе од својих ривала.

Подршка за премијера и његову владу опала је четири поена у односу на претходно слично истраживање спроведено пре око месец дана. Истовремено, противљење политици владе порасло је за шест поена и достигло такође рекордних 68 одсто.

"Проблем политике и новца"

Непосредни повод за то клизање је скандал у вези прикривања партијских прихода, који је прошле недеље коштао положаја четири министра у Кишидином кабинету. 

Реч је о пракси прикупљања донација за на то специјално организованим пријемима, које нису биле бележене и пријављивање, те отуд нису биле ни опорезоване, упркос законској обавези која налаже да посланици и политичке организације обезбеде транспарентност у финансирању и плате држави порез на приход.

У Јапанским медијима се говори о цифри у противвредности од близу 700.000 долара, а тим прикривеним новцем располагали су чланови фракције коју је за живота водио бивши дугогодишњи премијер Шинзо Абе.

Законска регулатива за преступе тог типа прети казном затвора до пет година.

Интересантно је да велики део испитаника, чак 67 посто, за тај финансијски скандал криви лично премијера Кишиду, који је био протеже покојног премијера Абеа, у чијим владама је годинама служио као министар.

У Јапану се дуги низ година с времена на време јављају скандали сличног карактера, везани за финансирање партија, у медијима и јавности познати под једноставном одредницом "проблем политике и новца".

Проблем инфлације

Међутим, мада скандал јесте продубио незадовољство грађана, оно се, показује, истраживање и даље добрим делом односи на економско стање, посебно инфлацију, која је почела крајем епидемије корона вируса и погоршала се с почетком рата у Украјини.

Наиме, упитани чему би влада требала да да приоритет, 40 посто учесника у поменутој анкети се недвосмислено изјаснило за обуздавање инфлације, док је још 38 указало на унапређење општег стања економије.

Мада су званичне цифре много ниже, потрошачима у Јапану је јасно да су струја и храна поскупели око 30 посто у односу на нивое на почетку ковида, у чему одређену улогу игра и велики пад јена у односу на друге главне светске валуте који поскупљује увозне производе. Када се узме у обзир да је претходно Јапан искусио више од две деценије дефлације, јасно је да је становништво непријатно изненађено падом свог стандарда.

И одобравање за владајућу Либерално-демократску партију у целини је пало, али она и даље ужива нешто више поверења него сама влада, јер је подржава 29 посто испитаника.

Ипак, опозиционе странке су и даље далеко од тога да могу да је угрозе, јер следећа најпопуларнија партија ("Јапанска иновативна партија") у истраживањима јавног мњења ужива само 12 до 15 посто подршке анкетираних грађана, од којих су многи неопредељени.

недеља, 02. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије