Читај ми!

УН: Авганистанке, жртве породичног насиља, талибани шаљу у затвор

Талибанска влада ставља Авганистанке које су преживеле злостављање у затвор и тврди да је то ради њихове заштите, наводи се у извештају Уједињених нација.

УН: Авганистанке, жртве породичног насиља, талибани шаљу у затвор УН: Авганистанке, жртве породичног насиља, талибани шаљу у затвор

Уједињене нације наводе да пракса да се жене које су претрпеле насиље шаљу у затвор штети менталном и физичком здрављу преживелих.

Такође нема више сигурних кућа за жене које би финансирала држава јер талибанска влада не види потребу за таквим центрима, наводи се у извештају.

Сузбијање женских права у Авганистану једно је од најсуровијих на свету.

Мисија Уједињених нација за помоћ у Авганистану (УНАМА) саопштила је да је родно засновано насиље над авганистанским женама и девојчицама било познато као високо чак и пре него што су талибани преузели Авганистан.

Од тада су такви инциденти постали још чешћи, с обзиром на утицај економске, финансијске и хуманитарне кризе које су погодиле земљу, саопштила је УНАМА. Жене су такође све више затворене у свом дому, што повећава њихову рањивост.

Пре него што су талибани поново преузели власт 2021. године, у Авганистану су постојала 23 сигурне куће, али их више нема.

Како талибани правдају ову праксу

Талибански званичници рекли су УНАМА да нема потребе за склоништима јер жене морају бити са својим мужевима или мушким члановима породице. Један је рекао да су таква склоништа "западни концепт".

Званичници су рекли да ће тражити од мушких чланова породице да се "обавежу" да неће наудити преживелој жени.

У случајевима када није имала мушке рођаке код којих би могла да остане, или када је постојала забринутост за безбедност, преживела би била послата у затвор "ради њене заштите". На сличан начин су неки наркомани и бескућници смештани у главном граду Кабулу, напомиње УНАМА.

"Затварање жена које су већ у ситуацији рањивости у казненом окружењу вероватно би имало негативан утицај на њихово ментално и физичко здравље, поновну виктимизацију и довело их у опасност од дискриминације и стигматизације након пуштања на слободу", истиче УНАМА.

Живот жена пун забрана

Од поновног преузимања власти 2021. године, талибанска влада је прекршила своја ранија обећања да ће женама дати право да раде и студирају.

Девојчицама у Авганистану је дозвољено да похађају само основну школу. Тинејџеркама и женама је такође забрањен улазак у школске и универзитетске учионице.

Не смеју да иду у паркове, теретане и на базене. Козметички салони су затворени, а жене морају да се облаче тако да су им откривене само очи. Морају бити у пратњи мушког рођака ако путују више од 72 километра.

субота, 27. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво