Читај ми!

Европска унија почиње преговоре са Украјином и Молдавијом

Европски савет одлучио је да почне преговоре о придруживању са Украјином и Молдавијом, док је статус кандидата за чланство у Унији додељен Грузији, објавио је председник Европског савета Шарл Мишел.

"Европски савет одобрио је статус земље кандидата Грузији. ЕУ ће почети преговоре са Босном и Херцеговином када буде постигнут неопходан степен усаглашавања са критеријумима за чланство", написао је Шарл Мишел на друштвеној мрежи Икс (Твитер).

Мишел је, такође, написао да је Европски савет одлучио да почне преговоре о чланству у ЕУ са Украјином и Молдавијом, док је Грузија постала кандидат за чланство у Унији.

"Ово је јасан сигнал наде за ове народе и наш континент", написао је Мишел.

Дописник РТС-а каже да је ово повољнија одлука него што се очекивало, имајући у виду да је мађарски премијер Виктор Орбан јутрос рекао да Украјина не испуњава услове за чланство и да Мађарска не може да се сагласи са том одлуком.

Орбан је, како би омогућио да до ове одлуке дође, напустио салу током одлучивања и није учествовао у њеном доношењу, наводи дописник РТС-а.

Тек треба да сазнамо детаље ове одлуке, шта то значи у конкретним корацима за сваку од земаља и како ће то процедурално изгледати.

Зеленски: Победа Украјине и целе Европе

Украјински председник Володимир Зеленски поздравио је одлуку о отварању преговора о чланству.

"Ово је победа Украјине. Победа целе Европе. Победа која мотивише, инспирише и јача", навео је Зеленски у објави на друштвеној мрежи Икс (Твитер).

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво