Читај ми!

Израелско „Јеванђеље“ – вештачка интелигенција у рату против Хамаса

Масовна примена вештачке интелигенције у актуелним ратним сукобима, убрзано мења начин и тактику ратовања. Тренутно најпознатији систем је израелско ”Јеванђеље”, који може да за веома кратко време обради огромну базу података и помогне војницима у борби.

Средином године светски медији пренели су вест да је амерички дрон којим је управљала вештачка интелигенција убио оператера.

У симулираном тесту, вештачка интелигенција која је добила задатак да уништи непријатељске системе и свакога ко омета тај задатак, убила је официра који је био задужен за њено контролисање, јер је покушао да прекине мисију.

„Без обзира на то колика је аутономија система у доношењу одлука, увек ће постојати одговорни официр који разуме ограничења система, који је тренирао са системом, који има поверење у систем, када и где се може применити. Он је одговоран за његову употребу у критичним ситуацијама", истакао је Крег Мартел, главни службеник за нове технологије Министарства одбране САД.

Први значај напретка у коришћењу вештачке интелигенције у војне сврхе јесте технологија препознавања лица. Ту технологију су први почели да користе Израелци у борби против Палестинске ослободилачке организације осамдесетих и деведесетих година.

Израел и у актуелном рату користи вештачку интелигенцију – специјалну платформу под називом „Јеванђеље” или на хебрејском – Харпсора.

Уредник емисије Дозволите… Горан Јанићевић објашњава да тај систем ради брзо.

„У питању су минути, сати или дани, у зависности од тога колико количине информација обрађује. Тај систем мења људе. Мења људе који могу да буду и нервозни, али морају да спавају, да једу, да пију воду и размишљају о томе да ли ће бити унапређени или да ли ће бити кажњени уколико донесу неку одлуку на бојном пољу“, истиче Јанићевић.

Ипак, истиче да одлуке о бомбардовању, о гађању одређеног циља у Појасу Газе или на Западној обали доносе људи.

Трку у наоружању мења трка у вештачкој интелигенцији

Вештачка интелигенција има значајну примену и у нашој свакодневици – пример је откључавање телефона помоћу препознавања лица. Ипак, у војне сврхе се користи деценијама.

„Суштина коришћења вештачке интелигенције и даље ће бити системи за управљање бојиштем. Сви ти системи ће бити много бржи, ефикаснији и смртоноснији. Занимљиво је рећи да ћемо ми у војном смислу све више имати трку у вештачкој интелигенцији, а све мање трку у наоружању, јер ће суштина бити у томе да се направи оружје и да се направи систем за управљање бојиштем који одлуку може да донесе брже од потенцијалног непријатеља“, наводи Јанићевић.

Један од највећих безбедносних изазова за Сједињене Државе је, напомиње, страх да Кинези не овладају производњом микрочипова.

Руси, на пример, не могу да производе микрочипове и то је за њих озбиљан безбедносни проблем, указао је уредник емисије Дозволите...

Процене стручњака говоре да ће у будућности највећа трка у коришћењу вештачке интелигенције бити, очекивано, између САД и Кине.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво