Читај ми!

Завршен КОП 28 – постигнут договор о удаљавању од фосилних горива, али не и о постепеном укидању

На Самиту о клими у организацији УН-а у Дубаију (КОП 28) 198 чланица је након две недеље преговора постигло договор о новом споразуму којим се земље позивају да фосилна горива замене обновљивим изворима енергије, али не и да их постепено укину, што је био захтев више од 100 држава. Од 1995. и првог самита у Берлину, споразум из УАЕ представља први договор нација о удаљавању од нафте, гаса и угља – производа који тренутно чине 80 одсто извора светске енергије.

Дипломате из скоро 200 земаља преговарале су претходне две недеље на Самиту о клими у организацији Уједињених нација по 28. пут (КОП 28) у Дубаију, са циљем да договоре ограничење емитовања штетних гасова и планове како ће се свет припремити и борити са климатским променама, али пре свега, идеја је је била да се направи план о бржем преласку са фосилних горива, чије сагоревање загрева планету и убија најмање пет милиона људи годишње, на алтернативне (и обновљиве) изворе енергије.

Први нацрт споразума након скоро 14 дана преговора није испунио главни циљ и није позивао на постепено укидање свих фосилних горива, што је био основни захтев више од 100 земаља.

Дефинисано је само да се земље морају ангажовати у "поступном укидању неефикасних субвенција за фосилна горива што је пре могуће".

Након замерки стручних удружења, цивилних група и самих земаља учесника самита, у оквиру додатних 36 сати самита договорен је нови нацрт споразума о клими којим се по први пут нације ексклузивно позивају да пређу са фосилних горива на алтернативне обновљиве изворе енергије, а који је након прихватања од стране 198 чланица Самита "КОП 28" и одобрен.

Међутим, ни најновији текст не садржи експлицитну посвећеност постепеном и поступном укидању фосилних горива.

Уместо тога, споразумом се државе позивају да дају свој допринос у глобалним напорима за прелазак са фосилних горива на алтернативне изворе енергије "на праведан, уредан и правичан начин, и у складу са науком, а како би се постигла нулта емисија штетних гасова до 2050. године".

Шта је још предвиђено новим споразумом

У новом споразуму се наводи да су земље препознале "потребу за дубоким, брзим и одрживим смањењем емисија гасова стаклене баште у складу са политикама ограничавања дугорочног раста глобалне температуре до 1,5 степени Целзијуса".

Нације се такође обавезују и на троструко увећање глобалног капацитета обновљиве енергије до 2030. и уз поновљену формулацију која подразумева постепену замену угља као енергетског извора.

Организација земаља извозница нафте (ОПЕК), а посебно Суадијска Арабија, противиле су се ставу појединих влада које су инсистирале на прецизним и оштрим формулацијама у циљу окончања употребе фосилних горива.

КОП први пут постигао договор о удаљавању од нафте, угља и гаса као главних извора енергије

Норвешки министар за климу и животну средину Еспен Барт Ејде истакао је да је нови споразум показатељ да се свет по први пут ујединио у једном тексту којим се јасно доказује потреба да се пређе са фосилних горива на алтернативне изворе енергије.

"Фосилна горива су била слон у соби коме смо се коначно директно обратили", рекао је Барт Ејде, а пренео је Би-Би-Си.

Заменик директора Светске фондације за природу Стивен Корнелијус истакао је у изјави за британски Гардијан да је нови нацрт споразума "преко потребно побољшање у односу на претходну верзију, али да још увек не позива на потпуно укидање угља, нафте и гаса".

Од 1995. и првог самита у Берлину, споразум из Дубаија представља први договор нација о удаљавању од нафте, гаса и угља – производа који тренутно чине 80 одсто извора светске енергије.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво