Читај ми!

Ватикан ублажио правила о кремацији

Део пепела умрле особе може бити похрањен на месту по избору ожалошћених, а не искључиво у цркви или на гробљу, саопштио је Ватикан, ублаживши на тај начин свој ранији став о кремацији.

У претходним смерницама, из 2016. године, Ватикан је истицао како се пепео мора чувати на светим местима, па сходно томе ни код куће, нити да буде подељен међу члановима породице или бачен у ветар, пренео је Ројтерс.

Та упутства остају на снази, али рођаци могу да траже минимални део пепела свог рођака, који ће да похране на месту од значаја за биографију преминуле особе, саопштила је ватиканска доктринарна канцеларија.

"То би могло, под условом да се изузму антихришћанске праксе, попут пантеизма или натурализма, као и да се преостали део пепела чува на светом месту", наводи Ватикан.

Чување пепела покојника у светом месту осигурава да они не буду искључени из молитви и сећања своје породице или хришћанске заједнице, а тиме се, објашњава папска канцеларија, спречава да покојници буду заборављени, или да се над њиховим остацима покаже недостатак поштовања.

Пепео мртвих и у заједничкој урни

Додаје се и да се пепео мртвих може мешати у заједничку урну, а не чувати одвојено, све док је идентитет сваког покојника означен "како се не би изгубило сећање на њихова имена.

Такође, наводи се и да би хришћанска сахрана могла да буде одбијена онима који траже да пепео умрле особе буде расејан.

То саопштење, које је потписао доктринарни шеф Ватикана, аргентински кардинал Виктор Мануел Фернандес, а одобрио папа Фрања, представља одговор на питања поглавара италијанске католичке цркве, кардинала Матеа Зупија.

Агенција подсећа да је католичка црква имала дугогодишње неразумевање за кремацију и вековима је забрањивала ту праксу, зато што се наводно косила са учењем о васкрсењу тела на последњем суду на крају света.

Забрана је укинута 1963. године, али Црква је и даље гледа с подозрењем на кремацију, наводи Ројтерс.

понедељак, 17. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије