Читај ми!

Иницијатива да до половине века три пута више енергије буде из нуклеарки, међу потписницама нису Кина и Русија

На климатском самиту у Дубаију 117 земља обећало је да ће до краја деценије утростручити капацитете обновљиве енергије. Истовремено, 22 земље позвале су свет да до 2050. утростручи и производњу нуклеарне енергије како би се остварили климатски циљеви. Међу потписницима нема Кине и Русије, које предњаче у изградњи нуклеарних електрана.

Другог дана климатске конференције у Дубаију доминирала је расправа о нуклеaрној енергији. Заједничку декларaцију, која до половине века предвиђа три пута више енергије из нуклеарки, покренуле су Сједињене Америчке Државе са Француском и Уједињеним Арапским Емиратима.

"Нуклеарна енергија није свеобухватна алтернатива изворима енергије, али наука и пракса сведоче да није могуће постићи нулту емисију до 2050. без веће производње нуклеарне енергије. То је научна реалност. Никаква политика није укључена у то, никаква идеологија није укључена у то. Зато су Сједињене Државе са задовољством покренуле Декларацију", рекао је Џон Кери, амерички изасланик за климатску политику.

Приоритет су инвестиције па Светску банку и међународне финансијске институције позивају да подрже нуклеарне пројекте. Француски председник предочио је пример своје земље која је међу најчистијима у Европи – јер из атомских централа обезбеђује 70 посто енергије.

"Ако желите да помирите отварање нових радних места, суверенитет и ниску емисију угљеника, нема ничег одрживијег и поузданијег од нуклеарне енергије, јер то није енергија коју увозите, и није енергија која загађује. И зато верујем да шаљемо снажан сигнал свету: нуклеарна енергија се вратила и то је решење за борбу против климатских промена", навео је Емануел Макрон, председник Француске.

"Морамо да предузмемо одлучне кораке да подржимо нуклеарну енергију унутар Европске уније. Зато желим да најавим да ће један од приоритета пољског председавања Европској унији у првом полугодишту 2025. бити управо енергетска транзиција са нагласком на нуклеарној енергији", поручио је Анджеј Дуда, председник Пољске.

Међу потписницима те иницијативе нема Kине и Русије, које су водеће у градњи нуклеарних електрана у свету.

А на маргинама климатске конференције шеф Међународне агенције за атомску енергију Рафаел Гроси са руским Росатомом, који управља нуклеарком Запорожје, договорио се да у јануару решавају питање њене сигурности.

субота, 27. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару