Читај ми!

Парижани од почетног одушевљења до беса, како ће Олимпијске игре да им загорчају живот

Француска и Париз домаћини су 33. Летњих олимпијских игара. До церемоније отварања на обалама Сене остало је око осам месеци. У ишчекивању 15 милиона туриста, грађани Париза незадовољни су због бројних проблема, препрека и лоших одлука градских власти. Предизборна обећања из добе пре кандидатуре нису у потпуности испуњена, зоне града ће бити блокиране, а појединици исељени. Слоган ОИ каже да су "Игре отворене за све". Утисак је, не и за Парижане. Организатори, ипак, позивају грађане да уживају у искуству које ће доживети једном у животу.

Када су Београд и Југославија 1985. лобирали да престоница СФРЈ буде домаћин Летњих олимпијских игра 1992. године домаћа јавност је званичну кандидатуру дочекала са помешаним осећањима неверице и наде.

"Није тренутак", пише у анализи листа Дуге из августа 1986.

"Земља је под теретом дугова, инфлације, сталног раста цена и, што је још горе, са све мање смисла за практично решавање проблема. (…) Прилично натрула одскочна даска за олимпијске висине".

Међутим, део народа, пише у Дугином тексту, сматрао је да је организација великих међународних догађаја једина успешна извозна грана земље.

"Ваљда из неког националног поноса – од балканских шепртљи преобраћујемо се у организаторе и домаћине врхунског светског изгледа".

Београд је Међународном олимпијском комитету (МОК), свету и грађанима, у замену за домаћинство, обећао реновирање постојећих стадиона и "студењака", изградњу спортских хала и метро.

На крају је Београд поделио треће место са Бризбејном. Организација је додељена Барселони, а иза је био Париз.

Француска престоница је касније поднела још три кандидатуре и тек ће 2024. бити домаћин 33. Летње олимпијаде, на стогодишњицу од последње организације и трећи пут у модерној ери ОИ.

Ипак, након почетног ентузијазма Француза, чини се да је осам месеци пред почетак такмичења атмосфера незадовољавајућа. 

Анкета Монда указује да скоро 45 одсто Парижана сматра да није било време за организовање ОИ у доба геополитичких и унутрашњих криза.

На светском нивоу, сукоб Израела и Хамаса и рат у Украјини. На националном, константна спорења око пензионе реформе. На градском, проблеми са саобраћајем, буџетом, безбедношћу и неиспуњеним обећањима.

Французи су бесни и "одљубљивање" од организације ОИ је у току.

Шта је у излогу није и у понуди 

Низ лоших вести о ОИ настављен је претходне недеље када је градоначелница Париза Ан Идалго изненада саопштила како обећање из париске кандидатуре за ОИ о бесплатном превозу аутобусима и метроом током Игара неће бити испуњено, као и да неће бити довршене предвиђене четири нове линије метроа.

"Не можемо да обезбедимо на време. Компликована је процедура", рекла је Идалго, а пренео Франс 24.

Карте ће, заправо, бити дупло скупље у време одржавања ОИ.

Градски начелник полиције је представио безбедносни план Париза за ОИ који подразумева строго ограничено кретање у зонама око сваког олимпијског објекта, што су представници Савета хотелијера Париза осудили.

"Боли ме глава кад само погледам колико је компликован план", рекао је шеф синдиката париских хотелијера у изјави за Монд.

Парижани који живе у обележеним зонама ће морати да имају посебан кју-ар код за боравак унутар зоне.

Како каже британски новинар Гавин Мортајмер, који већ 12 година живи у Паризу, званичан слоган је да су "Игре отворене за све", али да то, изгледа, не важи и за Парижане.

Јавно мњење и бег из Париза 

Резултати истраживање јавног мњења француске маркетиншке агенције Одоксе указују да је скоро сваки други испитаник изјавио да је идеја о организацији Игара била "лоша одлука", што је двоструко више него у истом периоду 2021.

Такође, више од 52 одсто становника француске престонице размишља да напусти град током две недеље такмичења.

"Ујутру, 9. јуна, ћу гласати на европским изборим и онда бежим одавде све до септембра. Град ће бити неподношљив. Мадам Идалго је уништила Париз због ОИ и ја у томе не желим да учествујем", каже једна 65-годишња Парижанка у изјави за Би-Би-Си.

У закључку анализе Одоксе пише да су ставови о ОИ достигли ниво узбуне.

Букинисти – чувари традицијe који (не)ће преживети ОИ 

Већ неколико месеци траје и сукоб букиниста, париских трговаца књигама на отвореном и самопроглашених чувара духа и традиције Париза, са градским властима око измештања са обала Сене, где је за 26. јул 2024. предвиђена церемонија отварања ОИ.

"Само чекам колико ће времена да прође пре него што, нас Парижане, шеф полиције једноставно замоли да напустимо град", написао је један од трговаца књигама на друштвеним мрежама.

Како би око пола милиона посетилаца могло да стоји на уском простору са две стране обале Сене, у дужини од шест километара, потребно је преместити скоро 1.000 тезги са књигама, које су једна од туристичких атракција града.

"То вам је као да вадите зуб", рекао је генерални секретар Удружења продаваца књига у Паризу Мишел Бутард у изјави за британски недељник Спектатор.

"Све то због четворочасовне церемоније. Олимпијске игре су постигле оно што ни ратови нису – да нестанемо". 

Букинисти и њихове мале продавнице су део нематеријалне баштине Француске од 2019. и, према Унеску, представљају "кључни део визуелног идентитета Париза" са традицијом дугом 150 година.

Бег из Париза 2 

Париз у јулу и августу сваке године напусти велики број становника који одлазе на Азурну обалу или друге крајеве Француске и иностранство, па је град лети често пријатно празан.

Додатни мотив за лето 2024. ће бити и неочекивани приходи.

Потражња за становима у Паризу током лета је на Ербиенбију (Airbnb) је четири пута већа у односу на 2023. и већина Парижана размишља да уступи смештај туристима.

Реформа пензијског система

У Француској постоји солидан корпус грађана који се увек противи Играма због идеја које су засноване на левичарској основи да су финансијски губици велики, а да профит иде мултинационалним компанијама.

Међутим, њима се придружују и они који свакодневно осете проблематику организацију ОИ.

Када је на пролеће 2023. француски председник Емануел Макрон потписао спорни закон о реформи пензијског система, чије су кључне одредбе подизање старосне границе за одлазак у пензију са 62 на 64 године и продужење радног стажа који је потребан за пуну пензију, на друштвеним мрежама је покренута акција "Нема повлачења (спорног закона), нема ни ОИ", о чему је Монд писао. 

Како је Јелисејска палата носилац организације Игара, део јавности је покренуо иницијативу бојкота и саботирања њене организације. 

Иако до сада није било конкретних акција, идеју саботаже подржале су поједина десничарска удружења, попут Атака.

Зато је и провера више од 45.000 волонтера који су се пријавили да помажу током такмичења била вишемесечна и напорна, закључује се у тексту Монда.

Политички контекст

Игре ће свакако бити одржане, али је Идалго својим недавним јавним наступом о препрекама са јавним превозом запрепастила део јавности, иако ће највише бити погођени туристи.

Лист Паризијен у анализи наводи да је иза запаљивих изјава политичка комбинаторика и да позиција Идалго у том контексту није идеална.

Политички непријатељ градоначелнице Париза је уједно одговоран за јавни превоз у региону Париза. Управо он је задужен за план о бесплатном јавном превозу током ОИ.

"Идалго је одувек желела да ово буду само њене Игре. Али то није њен посао, нити она има буџет за то. Зато се труди да упери прстом у друге", истиче неименовани извор из Олимпијског комитета Француске у изјави за Паризијен

Одбор за организацију је саопштио да ће око 89 одсто инфраструктуре бити изграђено до почетка 2024. године, али да су последице рата у Украјини и даље видљиве у погледу ланца снабдевања материјалом, па су могућа кашњења.

Упркос замеркама, ишчекујући долазак 15 милиона туриста, из Француског одбора за организацију Игара чују се речи похвале: "Останите у граду и уживајте у искуству које ћете доживети једном у животу".

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се