Читај ми!

Светски лидери о Хенрију Кисинџеру: Човек који је обликовао глобалну политику 20. века

Светски лидери опростили су се од Хенрија Кисинџера, једног од најутицајнијих америчких дипломата друге половине 20. века .

Хенри Кисинџер преминуо је у 101. години у свом дому у Конектикату.

Председник Европског савета Шарл Мишел истакао је да је Кисинџер био бриљантан ум који је одређивао ток неких од важних догађаја (двадесетог) века. Како је навео, био је "стратег који је обраћао пажњу на најситније детаље“.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен рекла је да су стратегија и изврсност Хенрија Кисинџера у дипломатији обликовали глобалну политику током 20. века. "Његов утицај и наслеђе наставиће да одјекују и у 21. веку", додала је Фон дер Лајенова.

Немачки канцелар Олаф Шолц истакао је да је свет изгубио великог дипломату.

"Хенри Кисинџер је обликовао америчку спољну политику као мало ко други. Његова посвећеност трансатлантском пријатељству између САД и Немачке била је значајна и увек је остао близак својој немачкој домовини", навео је Шолц.

Председник Русије Владимир Путин у телеграму саучешћа Кисинџеровој удовици Ненси истакао је да је био мудар и далековид државник, саопштено је из Кремља.

"Преминуо је изузетан дипломата, мудар и далековид државник, који је деценијама уживао заслужени ауторитет широм света", навео је Путин.

Подсетио је да се Кисинџерово име повезује са прагматичном политиком која је омогућила постизање детанта и важних споразума са САД, преносе РИА Новости.

Британски шеф дипломатије Дејвид Камерон рекао је да је тужан због смрти бившег америчког државног секретара Хенрија Кисинџера, назвавши га "великим државником".

"Био је велики државник и дубоко поштован дипломата који ће много недостајати на светској сцени", навео је Камерон на платформи Икс (Твитер).

Кинески председник Си Ђинпинг упутио је поруку саучешћа председнику САД Џозефу Бајдену због смрти ветерана америчке дипломатије Хенрија Кисинџера, саопштило је тамошње Министарство спољних послова.

Кисинџер је био "драг стари пријатељ" кинеског народа и остаће упамћен по искреној оданости кинеско-америчким односима, рекао је портпарол министарства Ванг Венбин на брифингу за новинаре.

И јапански премијер Фумио Кишида нагласио је Кисинџерову улогу у односима САД и Кине.

"Бивши државни секретар дао је велики допринос регионалном миру и стабилности, укључујући нормализацију дипломатских односа између САД и Кине", рекао је Кишида.

Некадашњи председник САД Џорџ Буш оценио је да су САД Кисинџеровом смрћу изгубиле једног од најпоузданијих и најупечатљивијих гласова у спољним пословима.

"Радио је у администрацијама два председника и саветовао многе друге. Захвалан сам на тој служби и саветима, али највише сам захвалан на његовом пријатељству", додао је Буш.

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије