Читај ми!

Аустралија се након више од 60 година извинила жртвама лека због урођених мана код беба

Премијер Аустралије Ентони Албаниз упутио је формално извињење преживелима од последица лека талидомид који је пре више од 60 година почео да изазива урођене мане код беба широм света.

Аустралијски премијер Ентони Албаниз је у парламенту упутио извињење грађанима који су пре више од 60 година од последица талидомида, који су лекари преписивали због јутарње мучнине, имали урођене мане, пренео је аустралијски Еј-Би-Си.

Многе жртве су допутовале у Канберу и присуствовале седници парламента на којој је Албаниз упутио извињење.

"На данашњи дан 1961. године је талидомид повучен из продаје у Аустралији. Сваког дана од тада, Аустралијанцима који су погођени последицама талидомида било је потребно извињење. Данас, напокон, Аустралија говори да јој је жао", рекао је Албаниз.

Додао је да поздравља што су жртве лека присуствовале седници парламента.

"Ви сте били борци за живот од дана рођења. Осим тога, били сте борци, организатори, шампиони и ратници. Пречесто смо вас изневерили", рекао је Албаниз током обраћања у парламенту.

Истакао је да је влада свесна да извињење није довољно у односу на године неадекватне подршке и обећао да оно што им се десило никада неће бити заборављено.

Лек преписиван за ублажавање јутарње мучнине и несанице код трудница

Талидомид је преписиван током педесетих и шездесетих година 20. века као лек за ублажавање јутарње мучнине и несанице.

Упркос тврдњама да је лек безбедан, узроковао је да су деца рођена са скраћеним удовима, слепилом, оштећеним слухом и са измењеним унутрашњим органима.

Многе жене су побациле или су изгубиле своју децу након порођаја.

Аустралија је, након парламентарне истраге 2019. године, покренула програм финансијске подршке жртвама лека за који се пријавило више од 100 људи.

Лек, који је развијен у Немачкој током педесетих година, осим у Аустралији, преписиван је и у Канади и Великој Британији, које су такође покренуле сличне програме подршке преживелима.

четвртак, 22. фебруар 2024.
15° C

Коментари

Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Браво, доста је безобразлука
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
medicinsko nasilje
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво