Читај ми!

Скулптуре раздора, Сунак отказао састанак са Мицотакисом

Дипломатски спор између британске и грчке владе за Лондон је последица интервјуа који је грчки премијер Кирјакос Мицотакис дао Би-Би-Сијевом ударном политичком програму у недељу ујутру. Део интервјуа односио се на преговоре о враћању Партенонског фриза из Британског музеја у Атину.

Упитан није ли боље да фриз буде изложен у што бољим условима, што је аргумент Британског музеја, Мицотакис је упоредио раздвајање фриза од самог Партенона као пресецање Мона Лизе напола.

"Да ли бисте уживали да видите пола слике у једном, а пола у другом музеју?", упитао је премијер Мицотакис. Дан после интервјуа, британски премијер Риши Сунак отказао је састанак за грчким колегом, заказан за уторак у подне.

Мицотакису је понуђен састанак са вицепремијером Оливером Дауденом, што је грчки премијер одбио.

"Они, који чврсто верују у исправност и праведност својих ставова никада не оклевају да се упусте у конструктиван и аргументован дијалог и дебату", приметио је грчки премијер.

Лидер лабуриста сер Кир Стармер описује тај потез премијера Сунака као "јадан и смешан".

Британска страна тврди да је са Атином договорено да се у преговорима око Партенонског фриза не говори у јавности.

Мицотакисов кабинет то демантује.

Извори блиски грчком премијеру истичу да је он у "подједнакој мери збуњен, зачуђен и изнервиран" потезом из улице Даунинг број 10.

Елгинова крађа

Партенонски фриз у Уједињеном Краљевству познат је као "Елгинов мермер".

То је асоцијација на лорда Елгина, који је у 1801. године једноставно скинуо статуе са Партенона и превезао их у Британију где су биле на дугој турнеји зарадивши за тог аристократу Викторијанске ере огроман новац.

Лорд Елгин је тврдио да за то има дозволу Османског царства, али је та тврдња предмет спора.

Бивша чланица саветодавног одбора за културу грчке владе Ирене Стаматуди је, у интервјуу за Би-Би-Си, упоредила премијера Сунака са лордом Елгином.

Она је истакла да је лорд Елгин својевремено "украо Партенонски фриз да би њиме украсио своју кућу у Шкотској".

У Британском музеју скулптуре су од 1832. године. Једини период када су биле измештене из њега био је Други светски рат када су склоњене у оближњу, а сада затворену, станицу подземне железнице Олдвич.

Једна од скулптура позајмљена је Ермитажу у Санкт Петербургу 2014. године.

Краљ Чарлс Трећи прилично је отворен према враћању Партенонског фриза у Атину.

После отказивања састанка са грчким премијером, владајући конзервативци поновили су званичан став Лондона да Партенонски фриз припада Британском музеју. Према закону из 1963. године забрањено је уклањање експоната из тог музеја од националног значаја.

Бивши британски министар културе лорд Ваизи истиче да сва испитивања јавног мњења показују да већина Британаца жели да се скулптуре врате у Грчку.

среда, 21. фебруар 2024.
10° C

Коментари

Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Браво, доста је безобразлука
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
medicinsko nasilje
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво