Читај ми!

Северна Македонија, чекајући Сергеја Лаврова

Министарски савет ОЕБС-а почиње у четвртак у Скопљу. Долазак руског министара спољних послова Сергеја Лаврова последња непознаница пред скуп најважнијег тела те организације. Македонска влада одобрила долазак руског дипломате, а наводно је исто учинила и Софија. ЕУ: Државе могу да одобре учешће Лаврову иако је под санкцијама Европске уније.

Долазак министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова последња је непознаница уочи 30. Министарског савет ОЕБС-а у Скопљу на ком ће шефови дипломатије 57 земаља разговарати о безбедносној ситуацији. 

Долазак руског министра у Скопље зависи од дозволе Бугарске или Грчке да прелети њихове ваздушне просторе.

Лавров је на форуму "Примаковска читања" саопштио да је након дозволе македонских власти и "Бугарска, чини се, обећала Северној Македонији да ће отворити свој ваздушни простор".

"Ако се то деси, бићемо тамо", рекао је Сергеј Лавров на форуму и нагласио да су поједине западне земље затражиле састанак с њим, преноси Ројтерс.

Преговори Скопља и Софије

Претходно је македонски министар иностраних послова Бујар Османи навео како не види разлог зашто Грчка и Бугарска не би дозволиле лет авиона руског министра спољних послова, а након што му је Европска унија увела санкције убрзо по почетку рата у Украјини.

"У току су преговори са Бугарском и Грчком. Не видим зашто не би дозволили прелет, јер је одлука Европске уније јасна – (од санкција се) изузимају догађаји у вези са ОЕБС-ом и другим међународним организацијама. Лавров је био у Њујорку, али у УН, а не у САД. А овде ако дође, не долази у Скопље, већ у ОЕБС", прецизирао је македонски министар, а пренела македонска агенција Мак-факс.

Ваздушни простор Северне Македоније ће за Лаврова и руску делегацију, како преносе македонски медији, бити отворен од 29. новембра до 1. децембра, док ће састанак ОЕБС-а у Скопљу трајати од 30. новембра до 1. децембра.

ЕУ – учешће могуће и поред санкција

Портпарол Европске комисије Кристијан Виганд је такође коментарисао потенцијални долазак Лаврова и истакао да би Лавров могао да отпутује у неку земљу ЕУ или у Северну Македонију иако се налази на европској листи санкција.

"Они који су погођени санкцијама имају право да путују, посебно када је њихово путовање повезано са разлогом због којег су санкционисани", навео је Виганд, a преноси бугарска Сега

Навео је и да земље ЕУ, тако и Бугарска, могу да дозволе прелет авиона са руском делегацијом.

"То неће бити кршење санкција. То ће нам дати прилику да се сусретнемо с њим очи у очи и разговарамо о лажима које шири", рекао је Виганд у изјави за новинску бугарску новинску агенцију БТА.

Састанку у Скопљу присуствоваће и амерички државни секретар Ентони Блинкен, а америчка и руска делегација најавиле су учешће десетине чланова, потврдили су македонској телевизији Телма извори из македонске владе.

Неуспели долазак у Варшаву и Београд

Долазак Лаврова у Скопље био би први његов боравак у некој европској земљи од почетка рата у Украјини.

Руски министар је требало да посети Београд у јуну 2022. године, али је долазак отказан након што су суседне Северна Македонија, Бугарска, Румунија и Црна Гора одбиле захтев за дозволу за прелет њихових територија.

Руском министру спољних послове је 2022. ускраћено да присуствује догађајима ОЕБС-а. На прошлогодишњем министарском састанку у Варшави, Пољска није дозволила Лаврову улазак у земљу.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво