Читај ми!

На изборима у Холандији највише гласова освојила десничарска Партија слободе

Гласање на парламентарним изборима у Холандији је завршено, а према првим излазним анкетама, највише гласова је освојила опозициона десничарска Партија слободе (ПВВ) коју води Герт Вилдерс.

Анкете показују да је ПВВ освојила 35 посланичких места, док је на другом месту Зелено-лабуристички савез са 26 мандата, преноси Гардијан. На трећем месту је Народна партија за слободу и демократију премијера Марка Рутеа са 23 места, док је на четвртом Нови друштвени уговор са 20 мандата.

Многе странке су раније саопштиле да неће ући у коалицију са Вилдерсом, тако да још није јасно ко ће формирати нову власт и све ће зависити од постизборних коалиција, наводи британски лист.

Лидерка либералне Народне партије за слободу и демократију (ВВД), Дилан Јешљигоз-Зегериус, направила је преседан рекавши да би сарађивала са Вилдерсом ако њена странка добије највише гласова, иако је колико јуче одбацила могућност да Вилдерса подржи као премијера, ако он освоји највећи број гласова.

Уколико ВВД тријумфује, Јешиљгоз-Зегеријус, бивша избеглица која се залаже за строжију контролу миграција, могла би да постане прва жена премијер Холандије

Франс Тимерманс, бивши високи званичник ЕУ који се вратио у Холандију да предводи савез зелене левице и лабуриста, апеловао је на гласаче да се држе подаље од владе у којој крајња десница игра главну улогу. Овим изборима завршиће се 13 година дуга владавина досадашњег премијера Марка Рутеа који се није кандидовао.

уторак, 14. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара