Читај ми!

Пожар у јединој преосталој Теслиној лабораторији у Њујорку, обим штете није познат

Пожар је захватио Теслин научни центар у Ворденклифу, једину Теслину преосталу лабораторију на Лонг Ајленду у Њујорку, саопштила је америчка полиција.

Према саопштењу полиције округа Сафолк, позив је стигао у уторак око 17 сати по локалном времену, због пожара на згради на раскрсници Робинсонове и Теслине улице у Ист Шорему.

Теслин научни центар је место где се налази једина преостала лабораторија српског научника Николе Тесле.

Један ватрогасац је повређен и хоспитализован, док се борио са пожаром, преносе локални медији, наводећи да обим штете још није познат.

Тесла је живео у Шорему отприлике три године, где је направио револуционарна открића у области електричне енергије и бежичне технологије.

Зграда је тренутно под опсежном реконструкцијом.

Директор центра Марк Алеси је у четвртак на Гала донаторској вечери, на којој су били и амбасадор Љиљана Никшић и генерални конзул у Њујорку Владимир Божовић, рекао да им је част што их највеће компаније попут Гугла, Амазона, Мајкрософта и многих других из Силицијумске долине, као и директори великих мултинационалних корпорација, али и Фондације Илона Маска, подржавају у даљој конзервацији и реконструкцији Теслине лабораторије.

Управо поводом изградње новог торња, члановима борда овог центра обратио се Илон Маск и изразио спремност да подигне планетарно највећи торањ на месту Теслиног торња чија је градња почела 1901. године.

У комплексу је било у току уклањање свих објеката који немају историјски значај, а план је био да до јуна буде отворен Центар за посетиоце.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара