Читај ми!

Шест недеља под бомбама у Појасу Газе, Ангелинин пут са четворо деце до Србије

Ангелина Арафат успела је са четворо деце да се евакуише из Газе. Осим палестинског, имају и српско држављанство. Из Појаса Газе, најпре, прешли су у Египат, а јутрос су стигли у Београд.

После шест недеља у Гази под бомбама, Ангелина Арафат и њено четворо деце коначно су одахнули када су, на прелазу Рафа, напустили палестинску територију и ушли у Египат.

Три дана касније, породица их је дочекала у Београду. Ангелинина мајка каже да није могла да поверује да су јој ћерка и унуци на безбедном, све док их није загрлила на аеродрому.

"Прво је почела да плаче, после свега што су преживели. Није баш тако лако и доћи довде. Бомбардована им је зграда, остали су без стана, ичега. Отишли су према граници Рафа. Тамо су били, док наша амбасада није реаговала и извукла их", прича Алексадра Ковачевић, мајка Ангелине.

Ангелинини старији синови, Сами и Амђад, студенти грађевине и програмирања. Ћерка Ђуана има 12 година, а најмлађи Јазан је четворогодишњак.

Борба за најосновније

Град Газу напустили су у првим данима рата, после дојаве да ће им зграда бити бомбардована. На југу Појаса Газе, ближе Египту били су нешто сигурнији, али тешко су се сналазили за најосновније. 

"Ћерка и зет су ми дијабетичари, нису могли до лека да дођу. Није било ни воде, ни струје, нити плина. Сналазили су се како су знали", прича Александра.

Тридесетшестогодишња Ангелина Арафат рођена је у Гази, из брака Београђанке Александре Ковачевић са Палестинцем Емадом ел Керемом, који је осамдесетих година радио у тадашњој Југославији.

"Супруг није успео да прође"

У Гази су живели 30 година, а 2014. године су се вратили у Србију, док је ћерка Ангелина са децом и мужем Палестинцем, грађевинским инжењером, остала.

"Никада није било тако. Толики су страх видели, ужас. Мој зет није успео да прође. Египћани му нису дали да пређе египатску границу, зато што су Израелци нису хтели да га пусте да изађе из Газе", каже Ангелинина мајка.

Министарство спољних послова Србије је са израелским и египатским органима омогућило Ангелини да са децом напусти Газу, а процедуру су покренули још 15. октобра.

Још њих чека на евакуацију

Амбасада Србије у Тел Авиву прибавила је сагласности од војне управе Израела, а представници амбасаде у Каиру сачекали су их на граници са Египтом.

"Били су на граници и превезли су Ангелину и децу на другу, египатску страну. У ноћи између суботе и недеље, преспавали су у месту Ариш и наставили до Каира где су добили путне листове, с обзиром на то да су им путне исправе истекле. Након тога, могли су јутрашњим летом да напусте Египат", објашњава амбасадорка Мира Живковић.

У Министарству кажу да најмање још тридесет становника Газе који имају и српско држављанство чекају евакуацију. Реч је о мешовитим браковима из периода социјалистичке Југославије и њиховим потомцима.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије