Читај ми!

Избори у Аргентини, наставак перонизма или популистички заокрет – да ли ће долар заменити пезос

Када око 35 милиона аргентинских бирача данас будe гласалo у другом кругу председничких избора, неће одлучивати само између два кандидата, него и о две супротне идеје о будућности земље. Наследник политичког естаблишмента, перонизма и доскорашњи министар финансија Серхио Маса политички је противник некадашњем телевизијском продуценту, водитељу и "тазе" политичару Хавијеру Милеију. Маса се залаже за реформе у оквиру постојећих институција, док Милеи обећава укидање Централне банке и замену пезоса америчким доларом.

Серхио Маса је породични човек који је од 11. године маштао о политичкој каријери. Политичар је од студентских дана. Хавијер Милеи је неожењен, власник је пет паса, енглеских мастифа, са којима живи у стану. У политику је ушао 2021. године, када је изабран за конгресмена.

Мало ко у Аргентини је веровао у трку баш овог двојца за председника. Још мање је оних који су Милеија, екстремно десно оријентисаног популисту, видели као озбиљну политичку опцију, док у августовским предизборима није потукао конкуренцију.

Убрзо је проглашен за фаворита, мада је Маса освојио највише – 36 одсто гласова у првом кругу, шест одсто више од противкандидата.

Анкете предвиђају неизвесну борбу, а једино је извесно да ће економија бити кључни фактор у доба екстремне финансијске кризе у Аргентини. 

Инфлација, сиромаштво и свеска дугова

Стопа инфлације у Аргентини је већа од 140 одсто, са предвиђањима да ће до краја годинe доћи до 180 одсто. 

Економија је у рецесији, а 40 одсто становништва живи испод границе сиромаштва. 

"Имам малу свеску у коју записујем имена оних који купују на кредит. Пуна је. То је доказ да људи не могу да саставе крај с крајем. Дугови се враћају и поново стварају, један зачарани круг. Тако је последњих неколико година", каже власница продавнице у предграђу Буенос Ајреса, а преноси Би-Би-Си.

Зидови зграда у престоници Аргентине често су исцртани муралима који величају Хуана Перона и његову супругу Евиту. Обоје су у Аргентини сматрани заштитницима сиромашних.

У ери општег колапса државе благостања, грађани траже нове спаситеље.

"Померање планине" Серхија Масе и "врли нови свет" без пезоса Хавијера Милеија

Маса, одлазећи министар перонистичке владе, обећао је да ће "преврнути планине да би побољшао финансије Аргентине".

Критичари Маси замерају управо пређашњу функцију и чињеницу да је под његовим руководством привреда запала у рецесију. Присталице сматрају да је Маса искусан политичар који може да постигне много ако му се дају одрешене руке да спроводи политику опоравка економије. 

Милеи је без терета минулог рада. Као политички аутсајдер, предложио је драстичне промене – либерализацију закона о оружју, укидање Централне банке Аргентине и замену пезоса за амерички долар.

Идеју о "доларизацији" пезоса представио је као једноставну.

Високу стопу инфлације у Аргентини узрокују политичари и банкари доштампавањем пезоса за финансирање крупних социјалних програма. Последица је, сматра Милеи, губитак вредности валуте и осиромашење. Решење види у долару, чију вредност одређују Федералне резерве САД и не може се, како каже, штампати олако. 

Аналитичари магазина Економист пишу да је лоша страна његовог плана у чињеници да нација тако губи моћ да утиче на економију кроз монетарну политику и ово изборно обећање представљају као "козметичку промену", за коју Аргентина не би била спремна јер нема довољно долара за финансирање промене валуте. 

Аргентински пезос је током деведесетих година 20. века већ био "везан" за долар. Вредност валуте била је фиксирана за америчку, али су грађани трговали у пезосима. Чим национална валута више није била фиксирана за долар, уследила је инфлација. 

Маса критикује главну идеју противкандидата као издају суверенитета земље, док су бивши председник Аргентине Маурисио Макри и недавна кандидаткиња за председницу Патрисија Булрих подржали Милеија, упркос резервама према плану "доларизације" пезоса. 

Надимак "Луди" и моторна тестера

Милеј, који је у току изборне кампање стекао надимак "Луди", залаже се и за укидање права на абортус и приватизацију здравственог сектора.

Међу аргентинским становништвом, током суочавања са свакодневним потешкоћама, расте апетит за радикалним променама и део гласача верује да је Милеи прави кандидат за председника. 

Милеи себе назива анархокапиталистом који, како каже, жели да "раскрсти са корумпираном и бескорисном политичком кастом".

Студирао је економију, обожавалац је економисте Милтона Фридмана и теорије слободног тржишта. 

На један предизборни скуп дошао је са моторном тестером која је симболизовала план о "сечи државне потрошње". 

Упоређиван је са бившим председницима Сједињених Држава и Бразила, Доналдом Трампом и Жаиром Болсонаром.

Морао је да се извини јавности зато што је папу Фрању, аргентински симбол прогресивне политике у Јужној Америци, 2017. назвао "сотононим изаслаником". Ипак, поткачио је папу у септембарском интервјуу за Фокс њуз када га је оптужио да је на страни "крвожедних диктатора", у кампањи уочи првог круга избора. 

Масина предност политичко искуство

Почетком новембра је више од 100 аргентинских економиста објавило отворено писмо упозорења да би глас Милеију значио и економску катастрофу Аргентине. Сличне ставове аргентинске стручне јавности, неопрезну Милеијеву кампању и, можда, његов недостатак искуства, тачке су које Маса жели да искористи у председничкој трци.

"Знам да ће за мене гласати и они који ме не подржавају, али ме виде као начин да се избегне владање помоћу насиља и мржње", рекао је Маса током дебате двојице кандидата претходне недеље, а пише Ел Паис.

Политичка аналитичарка Ана Ипарагвајер сматра да ће победник избора свакако имати потешкоћа на функцији. 

"Биће јако захтевно да се закрпе економске рупе. Значајни уступци, смањење буџета, резање државних трошкова", истиче Ипарагвајер у интервјуу за Гардијан

Подршка и улози 

Упркос традицији немешања у изборе у другим државама Јужне Америке, поједини политичари левице на континенту подржали су Масу уочи другог круга избора у Аргентини.

Значајна је подршка бразилског председника Луиза Луле да Силве и председника Колумбије Густава Петра. 

Супротно, Милеи ужива подршку Болсонара.

Такође га подржава и перуанско-шпански писац Марио Варгас Љоса. 

Аналитичари сматрају да улог избора велики јер би Милеијева победа била подстицај десно оријентисаним политичарима и популистима у свету, попут Болсонара и Трампа, поготово уочи америчких избора 2024. године.

среда, 15. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара